"Srbi ostavljeni neprijatelju"

Beograd -- Međunarodna zajednica je isterala većinu Srba s Kosova, ali je vlast u Srbiji sporazumom u Briselu preostale sunarodnike "ostavila neprijatelju", kaže Kusturica

Izvor: Beta, Blic
Podeli

"Nikada nijednim gestom kosovski Albanci nisu učinili nešto što bi moglo da govori o njihovoj dobroj nameri, a naši političari u to veruju! Mene pogađa ta istina i dok živim činiću sve da na bilo kojem mestu dokažem da je to pljačka", rekao je reditelj Emir Kusturica za list Blic u intervju koji daje uoči odluke da se povuče iz javnosti.

Naime, kako je najavljeno u tom intervjuu, Kusturica će prekinuti komunikaciju s medijima posle gostovanja u emisiji "Utisak nedelje" autorke Olje Bećković u nedelju, 28. aprila, na TV B92.

Govoreći o postizanju sporazuma u Briselu, Kusturica je taj događaj uporedio s prevarom dva tkača koji su ubedili cara i njegove ministre da tkaju najbolja tkanja i da će mu napraviti najbolje ruho, ali da će njega moći da vide samo pametni.

"Ne sumnjam ja da su oni dobili najviše što su mogli u pregovorima. Meni je neobično da ljudi sa kojima sam stajao na pozornici na mitingu 'Ne damo Kosovo' sada stoje kao igrači u utakmici gde je hrabrost na većoj ceni od pameti. Nije im lako!", rekao je on.

Kusturica je rekao da je dva puta bio kod ruskog predsednika Vladimira Putina i da mu je on oba puta rekao da Rusi ne mogu da budu veći Srbi od Srba.

"Kada sam mu preneo poruku moje žene Maje da moraju biti veći Srbi od nas rekao je: 'Nije vama lak život, vidim ja'", rekao je Kusturica.

Kusturica je, ponovo, izrazio nezadovoljstvo odnosom pojedinih državnih organa i medija prema njegovom radu, pre svega na Mokroj gori u koju je, kako je rekao, uložio 1,7 miliona evra.

"Revizorska grupa BDO je ustanovila da je vrednost vizitorskog centra i infrastrukture 2,7 miliona evra a Ministarstvo ekologije je uložilo samo milion. E pa, ta vrednost je darovana ljudima i državi. Ja sam za razliku od nevernog Tome, stvarno novac koji je zarađen na filmu i muzici vratio i filmu i muzici. Sve piše na papiru", rekao je on.

Kusturica je ocenio da je onaj ko je poslao ljude iz Državne revizorske institucije očekivao da će na Mokroj gori pronaći neki lopovluk i da je taj neko sigurno u vlasti.

"Pregledom ovog parka pokrivali su neki drugi park ili neku drugu pljačku, svetili se ili šta su već činili. Uostalom, članovi te Vlade nisu ludi da poveruju kako ima jedna budala koja državi daje, jer od države se valjda uzima", rekao je Kusturica.

On je, takođe, izrazio nezadovoljstvo zbog toga što je zbog nedokazanog privrednog prestupa koji je utvrdila DRI dospeo na naslovne strane, a da ga tamo nije bilo kada je izdao novu knjigu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 195 idi na stranu