Srbi optuženi za zločin u Đakovici

Tužioci Euleksa podneli krivične prijave protiv 17 Srba iz Đakovice zbog navodne umešanosti u ratne zločine počinjene na današnji dan pre 14 godina u selu Meja.

Izvor: Beta

Petak, 26.04.2013.

07:20

Default images

To je potvrdio koordinator opštine Đakovica Đokica Stanojević.

Zločin u tom đakovičkom selu i okolini, kada su ubijena 372 čoveka, smatra se najvećim masovnim ubistvom tokom sukoba na Kosovu.

Euleks je juče saopštio da je pokrenuta zvanična istraga protiv dvadesetak osumnjičenih za zločine iz aprila 1999. godine u opštini Đakovica i ubistva 372 osobe čija su tela većinom nađena u masovnoj grobnici u Batajnici, kod Beograda.

Stanojević je naveo za agenciju Beta da su krivične prijave podnete u cilju zastrašivanja Srba i sprečavanja povratka, te da je ovaj trenutak izabran zbog toga što bi problem izgnanih trebalo uskoro da se nađe na dnevnom redu tehničkog dijaloga u Briselu.

Prema njegovim rečima, do sada nije pokrenuta nikakva istraga protiv onih koji su počinili zločin nad Srbima iz Đakovice.

Euleks je u istom saopšenju naveo da su tužioci do sada identifikovali približno 20 osumnjičenih koji bi se mogli teretiti za ratne zločine protiv civilnog stanovništva, uključujući i ubistvo 372 žrtve tokom napada na civilno stanovništvo albanske nacionalnosti.

Ti ljudi bili su izloženi "mučenju, nečovečnom postupanju, nanošenju velike patnje, dislokaciji i raseljavanju, oduzimanju imovine i pljački, koji nisu opravdani vojnim potrebama", naveo je Euleks.

Zločini su počinjeni i na teritoriji Đakovice - Meja, Oriza i drugih sela u dolini Caragoj.

U Đakovici je pre rata živelo 12.000 Srba, a danas samo šest. Svih šest Srpkinja dom je našlo u dvorištu Crkve uspenja presvete Bogorodice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: