Nastavak suđenja vođi Obraza

Beograd -- Pripadnici gej populacije grafite Obraza s parolom "Čekamo vas" shvatili su kao direktnu pretnju smrću i poziv na linč, rekla na sudu Marija Savić iz Labrisa.

Izvor: Tanjug
Podeli

Predstavnica udruženja Labris svedočeći u Prvom osnovnom sudu na ponovljenom suđenju vođi Obraza Mladenu Obradoviću zbog optužbi za širenje diskriminacije prema osobama homoseksualnog opredeljenja pred otkazanu Paradu ponosa 2009. u Beogradu, rekla je da je atmosfera zastrašivanja nastavljena i posle neodržane parade.

Ona je navela da je Obradović nastavio da se pojavljuje u sudnici noseći majicu sa natpisom "Čekamo vas" i dodala da su se pojedini članovi organizacije Obraz (koja je zabranjena u junu prošle godine) pojavljivali na mitinzima u Beogradu, ponekad čak i s predstavnicima vlasti.

Na suđenju je saslušan i svedok Lazar Pavlović iz Gej strejt alijanse, a potom puštene su fotografije grafita i video snimak "Pederbal".

Na sledećem pretresu, zakazanom za 30. maj, svedočiće Miloš Popović i Krsta Milovanović, aktivisti zabranjene organizacije Obraz.

Ustavni sud zabranio je delovanje Obraza u junu 2012. na zahtev Republičkog javnog tužilaštva.

Parada ponosa nije održana 2009. godine, pošto je policija zbog bezbednosnih razloga donela rešenje o izmeštanju skupa i ponudila dve alternativne lokacije, Ušće i Palatu Srbija, što su organizatori odbili i proglasili kapitulacijom države i tužili je Ustavnom sudu zbog onemogućavanja ostvarivanja Ustavom garantovanih prava.

Prajd nije održan ni 2011. i 2012. godine, pošto je policija takođe zbog bezbednosnih razloga zabranila sve skupove.

U neredima na beogradskim ulicama 10. oktobra 2010. godine, kada je Parada održana, povređeno je više od 140 ljudi, od kojih 124 policajca, i pričinjena je velika materijalna šteta.

Tokom prvog pokušaja održavanja Parade ponosa 2001. godine brutalno su prebijeni pripadnici populacije homoseksualaca na Trgu Republike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 105 idi na stranu