Boston: Bomba aktivirana daljinskim

Boston, Vašington -- Bombe koje su eksplodirale na bostonskom maratonu aktivirane su daljinskim upravljačem kakav se koristi u igračkama, saopštili su američki zvaničnici.

Izvor: Tanjug
Podeli

Istražitelji su pronašli deliće opreme za daljinsko upravljanje među ruševinama posle eksplozije i analizirali ih, prenela je agencija AP.

Jedan od neimenovanih zvaničnika opisao je detonator kao "upravljač iz blizine", misleći da je bio aktiviran nekoliko blokova od mesta eksplozije. Zvaničnik je rekao i da Džohar Carnajev prilikom hapšenja nije bio naoružan.

Prethodno je šef bostonske policije Ed Dejvis izjavio da su iz čamca bili ispaljeni hici, pre hapšenja.

Braća Carnajev, Tamerlan (26) i Džohar (19), inače Čečeni, sumnjiče se da su postavili i aktivirali dve bombe u blizini finiš linije na bostonskom maratonu 15. aprila, kada je poginulo troje ljudi, uključujući osmogodišnjeg dečaka, a ranjeno 264. Tamerlan je ubijen u razmeni vatre sa policijom 19. aprila, a njegov mlađi brat je ranjen i uhvaćen.

Džohar, koji je u bolnici i ne može da govori, u pisanoj izjavi istražiteljima rekao je da su on i njegov brat delovali samostalno i da su bili besni na SAD zbog ratova u Avganistanu i Iraku.

Naknadno se saznalo da su američke obaveštajne službe bile su upozorene više puta u vezi braće Carnajev, što otvara nova pitanja o tome kako je vlada vodila slučaj i kako obaveštajne agencije saradjuju i dele informacije.

Svet

UN, Irak i sloboda medija

Njujork -- UN i organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč pozvale su Irak da poništi suspenziju licenci za 10 satelitskih TV kanala.

Svet utorak 30.04. 22:55 Komentara: 0

Obama za zatvaranje Gvantanama

Vašington -- Predsednik SAD Barak Obama izjavio da će u Kongresu ponovo pokrenuti priču o zatvaranju baze Gvantanamo u kojoj su pritvoreni osumnjičeni islamski ekstremisti.

Svet utorak 30.04. 21:28 Komentara: 2

Presuda zbog smrti 156 gostiju

Moskva -- Sud u sibirskom gradu Permu osudio je 7 osoba na zatvorske kazne od četiri do 10 godina zbog požara u noćnom klubu u gradu Uralu, u kom je stradalo 156 ljudi.

Svet utorak 30.04. 19:58 Komentara: 0
strana 1 od 340 idi na stranu