Boston: Bomba aktivirana daljinskim

Bombe koje su eksplodirale na bostonskom maratonu aktivirane su daljinskim upravljačem kakav se koristi u igračkama, saopštili su američki zvaničnici.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 25.04.2013.

10:58

Default images

Istražitelji su pronašli deliće opreme za daljinsko upravljanje među ruševinama posle eksplozije i analizirali ih, prenela je agencija AP.

Jedan od neimenovanih zvaničnika opisao je detonator kao "upravljač iz blizine", misleći da je bio aktiviran nekoliko blokova od mesta eksplozije. Zvaničnik je rekao i da Džohar Carnajev prilikom hapšenja nije bio naoružan.

Prethodno je šef bostonske policije Ed Dejvis izjavio da su iz čamca bili ispaljeni hici, pre hapšenja.

Braća Carnajev, Tamerlan (26) i Džohar (19), inače Čečeni, sumnjiče se da su postavili i aktivirali dve bombe u blizini finiš linije na bostonskom maratonu 15. aprila, kada je poginulo troje ljudi, uključujući osmogodišnjeg dečaka, a ranjeno 264. Tamerlan je ubijen u razmeni vatre sa policijom 19. aprila, a njegov mlađi brat je ranjen i uhvaćen.

Džohar, koji je u bolnici i ne može da govori, u pisanoj izjavi istražiteljima rekao je da su on i njegov brat delovali samostalno i da su bili besni na SAD zbog ratova u Avganistanu i Iraku.

Naknadno se saznalo da su američke obaveštajne službe bile su upozorene više puta u vezi braće Carnajev, što otvara nova pitanja o tome kako je vlada vodila slučaj i kako obaveštajne agencije saradjuju i dele informacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: