Završen sastanak o implementaciji

U Briselu je oko 20 sati završen prvi sastanak timova Beograda i Prištine za implementaciju sporazuma o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 25.04.2013.

00:08

Default images

Razgovori će biti nastavljeni sutra, saopšteno je iz sedišta Evropske unije.

Današnja runda dijalog dva tima, koji je pre podne počeo u zgradi Evropske službe u prisustvu specijalnog izaslanika EU na Kosovu Fernanda Đentilinija, počela je i završila se bez izjava za javnost.

Beogradska delegacija ušla je u zgradu Evropske službe za spoljne poslove nešto pre 11 časova, a delegacija Prištine oko pola sata kasnije.

"Timovi su počeli razgovore uz podršku Evropske komisije", potvrdila je za Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

Ona je objasnila da je reč o "radnom sastanku" i da nije predviđeno da se o toku ovog susreta obaveste mediji i javnost.

Zvaničnici u Evropskoj komisiji su uoči sastanka rekli da je zatraženo da se zasedanje ove grupe održi što je pre moguće, jer plan treba da bude spreman do sutra, 26. aprila.

Iako je iz Brisela bilo najavljeno da će timovi predstaviti planove visokoj predstavnici EU Ketrin Ešton, pod čijim se pokroviteljstvom vodio dijalog, EU će na sastanku predstavljati Fernando Đentilini, inače specijalni predstavnik EU na Kosovu.

Uoči puta, u Beogradu napominju da će odnos prema sporazumu zavisiti od toga da li će biti pokušaja da se nametnu unapred utvrđeni planovi primene koji Beogradu ne bi odgovarali.

Timovi za primenu briselskog sporazuma će razgovarati o redosledu realizacije dogovorenih tačaka i rokovima njihove primene, kaže potpredsednica Vlade Srbije zadužena za evrointegracije Suzana Grubješić.

Beogradski tim čine savetnik predsednika Marko Đurić, generalni sekretar Vlade Srbije Veljko Odalović, ministar pravde Nikola Selaković i zamenik direktora policije Branislav Mitrović.

Delegaciju Kosova, koja u Brisel donosi svoj plan o primeni sporazuma, predvodiće zamenik premijera Hajredin Kuči. Pred parlamentom premijer Hašim Tači izjavio je da je to prvi formalni sporazum o normalizaciji odnosa između dve zemlje.

"To je konkretan plan sa zakonskim aktima, vremenskim rokovima i akterima ostvarivanja. Očekujemo da do 26. aprila usaglasimo plan, onako kako je predviđeno u prvom sporazumu o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, kako bi odmah počelo sprovođenje. Niko ne treba da strahuje od primene ovog sporazuma, ni građani na severu. Naš plan je plan mira, plan razumevanja, tolerancije, zajedničkog života u budućnosti, plan razvoja, zapošljavanja, povećanja socijalnog blagostanja, novog života, plan demokratskog i evropskog Kosova i zajednički plan Kosova i celog demokratskog sveta", rekao je Tači.

U državnom vrhu Srbije ističu da postoji apsolutno jedinstvo u nameri da se ne pristane ni na kakve pritiske ili neka nova uslovljavanja vezana za primenu sporazuma. Tako će srpska strana insistirati na tome da se na početku ne uspostavljaju neodrživi rokovi i datumi, kao i da se, kako kažu, održi kontinuitet, to jest da svi koji su zaposleni u srpskim institucijama na severu Kosova sačuvaju svoja radna mesta.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost i posrednica u pregovorima Ketrin Ešton dan uoči pregovora za BBC je izjavila da se nada da će EU doneti odluku da Srbiji odredi datum za početak pregovora i istakla da Brisel od Srbije nije tražio da prizna Kosovo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: