Akaši nastavio svedočenje u Hagu

Jasuši Akaši nastavio svedočenje u Haškom tribunalu u postupku iznošenja odbrane bivšeg predsednika RS Radovana Karadžića.

Izvor: Beta

Četvrtak, 25.04.2013.

13:12

Default images

Bivši specijalni izaslanik generalnog sekretara UN za bivšu Jugoslaviju rekao je danas da je na zahtev švedskog diplomate Karla Bilta, a ne na zahtev Slobodana Miloševića, sastanku sa predstavnicima međunarodne zajednice, sredinom jula 1995. u Beogradu, prisustvovao general Ratko Mladić.

Nije predsednik Milošević izabrao Mladića da dođe na taj sastanak, on je samo izašao u susret željama Karla Bilta, rekao je Akaši drugog dana svedočenja na suđenju bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću u Haškom tribunalu.

Karadžić je citirao zapis japanskog diplomate sa tog sastanka, gde on kaže da su se u svetlu osetljive prirode prisustva gospodina Mladića, svi saglasili da se ova činjenica ne sme pominjati u javnosti i upitao kakva je bila osetljiva priroda toga.

Mislim da sam rezimirao ulogu koju je gospodin Mladić imao u Srebrenici i da je ta uloga bila povod za najrazličitija nagađanja u medijima i zato se smatralo da ne treba pominjati Mladića u javnosti, ali to je samo moje nagađanje, rekao je Akaši.

Karadžić je sugerisao da je tadašnji presednik Srbije hteo da ga zaobiđe i da je generala Mladića predstavio kao partnera u razgovoru sa međunarodnom zajednicom, upitavši svedoka da li mu je to bilo neobično. Akaši je rekao da se na sastanku u jednoj od vila Slobodana Miloševića,15. jula, iznenada pojavio gospodin Mladić i da je imao utisak da je on pod velikim pritiskom i da je napet.

Upitan koga je Milošević predložio kao nekoga s kim treba nastaviti saradnju, Akaši je diplomatski odgovorio: "Rasprava je na izvestan način postala spekulativna i ja bih to nazvao nekom vrstom upozorenja o nečemu što mi nismo direktno znali. Mislim da je taj sastanak, kojem nije prisustovao Karadžić, bio povod za spekulacije i nagađanja, ali nismo imali čvrste dokaze."

Akaši je potvrdio da je 12. jula 1995. Savetu bezbednosti predložio nacrt rezolucije u vezi sa položajem stanovništva u Srebrenici. On, međutim, nije mogao da se seti da li je, 11. jula, na dan ulaska Vojske RS, sa generalom Mladićem na čelu, u Srebrenicu, sastao sa predstavnicima Visokog komesarijata UN za izbeglice (UNHCR) i da su ga oni informisali o tome šta stanovništvo Srebrenice želi da se učini, kako je sugerisao optuženi.

Karadžić je citirao deo Akašijevog izveštaja UN-u, gde kaže da je stekao utisak da su predstavnici bosanske vlade u početku bili uzdržani prema evakuaciji civila, ali da se čini da se Vlada na kraju saglasila da zatraži od Srba da se, onima koji to žele, omogući da odu.

Akaši je rekao da je pitanje bezbednog odlaska stanovništva Srebrenice bilo vrlo kontroverzna i kritična tema razgovora između Unprofora i bosanske vlade. Bosanska vlada je zauzela stav da oni treba da ostanu, a UNHCR je, iz humanitarnih razloga, smatrao da onima koje žele treba omogućiti da odu. To su bili dugi pregovori, a zaštitne snage UN su podržale stav UNHCR, kazao je Akaši.

U unakrsnom ispitivanju zastupnika optužbe Kerolin Edžerton, Akaši je potvrdio da nije upoznat sa drugim nalazima bilo kakvih istraga o granatiranju sarajevske pijace Markale u februaru 1994. godine. Znam da je o tome bilo raznih spekulacija, rekao je on.

Akaši je juče rekao da ekspertska komisija, koju je on formirao, nije mogla tačno da utvrdi da li je granata ispaljenja sa položaja VRS ili armije BiH.

Svedok je takođe potvrdio utisak da je Karadžić imao tendenciju da nonšalantno izvrće istinu i da je to uočio više puta. U njegovim beleškama, čije je delove tužilaštvo ponudilo u dokaze, daju se dva primera u kontekstu krize u Goraždu, u vezi za uzimanjem pripadnika UN za taoce, što se takođe navodi u optužnici protiv Karadžića.

Kao prvi slučaj zabeležena je Karadžićeva tvrdnja da su zarobljeni oficiri UN pušteni, što se pokazalo netačnim, a drugi je u vezi sa pregovorima o Goraždu u Ženevi, kada je on tvrdio da su se srpske snage povukle, a kada je Unprofor izvršio inspekciju, pokazalo se da to nije tačno.

"Sećam se da su neki od mojih saradnika, koji su bili sa mnom na Palama, rekli da bi trebalo da napustimo sastanak, zbog jasne diskrepance između onoga što nam je on rekao i što smo utvrdili na terenu. Ja sam rekao da hoću da budem kurtoazan i da bi bilo neprijatno povući se sa sastanka koji je ionako bio dramatičan i još sam očekivao da taoci budu pušteni", ispričao je Akaši.

On je dodao da je ruski ambasador Vitalij Čurkin, koji je sa njim išao na Pale, bio razočaran i odlučio da napusti sastanak. Ja sam ostao, ali sam odlučio da ne prihvatim poziv domaćina da ostanem na večeri, rekao je Akaši.

Glavni pretres na suđenju Karadžiću, optuženom za genocid, zločin protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u BiH, nastavlja se 7. maja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: