Delegacija Kosova sutra u Briselu

Premijer Kosova Hašim Tači kaže da će delegacija Kosova, sa zamenikom premijera Hajredinom Kučijem na čelu, sutra u Briselu predstaviti plan za implementaciju.

Izvor: B92

Sreda, 24.04.2013.

16:34

Default images

"To je konkretan plan sa zakonskim aktima, vremenskim rokovima i akterima ostvarivanja. Očekujemo da do 26. aprila usaglasimo plan, onako kako je predviđeno u sporazumu, kako bismo odmah počeli da ga primenjujemo", rekao je kosovski premijer na sednici Vlade.

"Naš je plan, plan mira, plan razumevanja, tolerancije, zajedničkog života u budućnosti, plan razvoja, zapošljavanja, povećanja socijalnog blagostanja, novog života, plan demokratskog i evropskog Kosova i zajednički plan Kosova i celog demokratskog sveta", kazao je Tači.

Premijer je rekao da će plan biti predstavljen Ketrin Ešton sutra i da je njegova implementacija izazov za Kosovo.

Prema njegovim rečima, ovo je prvi formalni sporazum o normalizaciji odnosa između dve zemlje i to je sporazum dobrosusedstva i mira.

Tači je zatražio da se sve institucije Kosova angažuju na ostvarivanju sporazuma, uz garancije koje su dale Evropska unija, SAD, zajedno sa domaćim i međunarodnim akterima, kao što su Euleks, NATO i OEBS.

"Sudbina sporazuma će zavisiti od ostvarivanja. Izuzetno je značajno da sve institucije Kosova podrže ovaj proces", rekao je premijer Tači, ističući da plana ne treba da se plaši niko pa ni građani na severu, bez obzira na dezorijentišuće tonove koje iznose pojedinci koji su držali sever taocem punih 14 godina.

Serija razgovora Beograda i Prištine prošle nedelje je okončana parafiranjem sporazuma o normalizaciji odnosa.

Eštonova je sinoć, nakon sastanka Ministarskog saveta EU u Luksemburgu tokom koga je Evropska komisija preporučila da se sa Srbijom otvore pregovori sa EU, indirektno potvrdila ovu informaciju izjavom da i dalje stoji na raspolaganju učesnicima u dijalogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: