CG: Osnovana katolička crkva

MUP Crne Gore registrovao je Crnogorsku katoličku crkvu, čime je prekršen ugovor potpisan sa Vatikanom, prenose podgorički mediji.

Izvor: Beta

Sreda, 24.04.2013.

09:40

Default images

U uverenju o registraciji, koje je izdala Područna jedinica MUP-a za upravne poslove u Baru, navodi se da je verska zajednica Crnogorska katolička crkva prijavila svoje postojanje sa sedištem u Sutomoru.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore (MUP) potvrdilo je da je evidentiralo prijavu osnivanja Crnogorske katoličke crkve, ali i ukazalo da to
ministarstvo ne registruje verske zajednice u Crnoj Gori.

U MUP-u je Beti rečeno da je 26. marta ove godine to ministarstvo primilo prijavu o organizaciji Crnogorske katoličke crkve i još četiri verske zajednice sa sedištem u Baru.

Kancelar Biskupije kotorske don Pavao Medać kazao je da veruje da se neko grubo našalio jer bi, kako je naveo, bilo skandalozno da je MUP registrovao tako nešto i dozvolio zloupotrebu imena Katoličke crkve.

"Verujem da je u pitanju neko udruženje građana koje se registrovalo kao nevladina organizacija. U svakom slučaju, MUP nije smeo dozvoliti zloupotrebu", rekao je on.

Ambasador Crne Gore pri Svetoj Stolici Antun Sbutega kazao je Radiju Slobodna Evropa da gradjani imaju legitimno pravo da osnivaju verske zajednice, ali i ukazao da zajednica pod imenom Crnogorska katolička crkva "ima malo veze sa katoličanstvom i Katolickom crkvom".

"Katolička crkva je univerzalna i jedinstvena sa jednim centrom - Svetom stolicom. Svaka verska zajednica, bez obzira kako se zove, koja se odvoji ili osnuje nezavisno od Katoličke crkve, ne pripada više toj crkvi", objasnio je on.

Sbutega je napomenuo da nema nikakvog raskola u lokalnoj, katoličkoj crkvi i da osnivanje pomenute verske zajednice neće uticati na sporazum izmedju Crne Gore i Svete stolice kojim su regulisani medjusobni odnosi.

U Crnoj Gori i dalje je na snazi Zakon o verskim zajednicama iz 1977.

Crna Gora i Vatikan potpisali su 27. juna 2011. godine Temeljni ugovor, kojim je regulisan pravni status Katoličke crkve u Crnoj Gori. Konkordatom se priznaje pravo Katoličoj crkvi da osniva, menja, ukida ili priznaje crkvena pravna lica prema odredbama kanonskog prava.

Crna Gora garantuje Katoličkoj crkvi i njenim pravnim i fizičkim licima slobodu komunikacije i održavanje veza sa Vatikanom, sa biskupskim konferencijama, partikularnim crkvama, ustanovama i licima u državi i inostranstvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: