Ko će sutra ići u Brisel

Beograd -- Na sastanku tima za izradu plana implementacije sporazuma iz Brisela utvrđen je sastav delegacije Srbije koja će pregovarati o planu za primenu sporazuma.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

Na prvom sastanku tima, koji je završen nešto posle 17 časova, dogovoren je sastav delegacije i činiće je savetnik predsednika Srbije Marko Đurić, generalni sekretar Vlade Srbije Veljko Odalović, ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković, zamenik direktora policije Branislav Mitrović.

Pripremljen je okvirni dokument, sa kojim će u Briselu izaći pred delgaciju Kosova.

Kako je rečeno Tanjugu, delegacija će se sutra u 11 sati u Briselu sastati s predstavnicima Evropske komisije i sličnim timom iz Prištine. Vlada Srbije, na jučerašnjoj sednici, donela je zaključak kojim je obrazovan tim za izradu plana implementacije Prvog sporazuma o principima za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Odnos Beograda prema sporazumu zavisiće od toga da li će biti pokušaja da se nametnu unapred utvrđeni planovi implementacije koji Beogradu ne bi odgovarali. Rukovodioci tima su Đurić, Odalović i direktor republičkog sekretarijata za zakonodavstvo Dejan Đurđević. Zadatak tima, kako je ranije rečeno Tanjugu, jeste da izradi i dostavi vladi na usvajanje plan implementacije briselskog sporazuma, uključujući i vremenske rokove u skladu sa tačkom 12 tog sporazuma.

U državnom vrhu ističu da postoji apsolutno jedinstvo u nameri da se ne pristane ni na kakve pritiske ili neka nova uslovljavanja vezana za primenu sporazuma.

Članovi implementacionih timova Beograda i Prištine, koji će se zvati akcioni tim, trebalo bi sutra u Briselu da predstave plan primene sporazuma postignutog prošle nedelje. Prema sporazumu, do 26. aprila treba da bude sačinjen plan za njegovu primenu.

Razgovor o planu implementacije od suštinskog je značaja za dalju primenu sporazuma, pošto od njegove sadržine zavisi da li će sporazum voditi ka stvarnoj autonomiji za Srbe.

Ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković je naglasio da tim za izradu plana primene sporazuma treba da definiše koji je način sprovođenja onoga što je u Briselu dogovoreno.

Selaković je kazao da su pred timom važni zadaci, jer su neke odredbe iz sporazuma opštijeg karaktera, treba ih konkretizovati i sprovoditi u delo.

"To je izuzetno važan zadatak. Sporazum je postignut, ali sada treba videti kako to sprovesti u delo. On je predvideo mnoge ozbiljne stvari. Svaka zapeta, svaka tačka mora da bude nešto od čega ne sme da se odstupi", rekao je ministar.

On je ukazao na to da ne može čitava vlada da učestvuje u sprovođenju sporazuma, da je izabran tim koji će u ime vlade i državnog vrha definisati taj plan sprovođenja, a iza tog plana će stati i vlada i državni vrh.

Vlada Srbije donela je na jučerašnjoj sednici zaključak kojim je obrazovan tim za izradu Plana implementacije Prvog sporazuma o principima za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Odnos Beograda prema sporazumu, kako je rečeno Tanjugu, zavisiće od toga da li će biti pokušaja da se nametnu unapred utvrđeni planovi primene sporazuma koji Beogradu neće odgovarati.

Rukovodioci tima su savetnik predsednika Srbije Marko Đurić, sekretar Vlade Srbije Veljko Odalović i direktor republičkog sekretarijata za zakonodavstvo Dejan Đurđević.

Ministarstvo unutrašnjih poslova za članove tima imenovalo je pomoćnika ministra Željka Kojića, zamenika direktora policije Branislava Mitrovića i načelnika Uprave policije Mladena Kuribaka. Očekuje se da u toku dana i Ministarstvo pravde imenuje svoje predstavnike u timu za primenu sporazuma Beograda i Prištine.

Zadatak tima, kako je rečeno Tanjugu, jeste da izradi i dostavi vladi na usvajanje plan primene briselskog sporazuma, uključujući i vremenske rokove u skladu sa tačkom 12 tog sporazuma.

Premijer Kosova Hašim Tači kaže da će delegacija Kosova, sa zamenikom premijera Hajredinom Kučijem na čelu, sutra u Briselu predstaviti plan za primenu sporazuma.

Politika

strana 1 od 195 idi na stranu