FBI pred Kongresom zbog Carnajeva

Vašington -- Zvaničnici FBI odgovaraće u Kongresu da li su napravili propuste u slučaju Tamerlana Carnajeva, koji je ispitivan još 2011. zbog pristupanja radikalnom islamu.

Izvor: Tanjug
Podeli

On je osumnjičen za napad u Bostonu.

Bezbednosni zvaničnici će na zatvorenom zasedanju Obaveštajnog odbora Senata odgovarati na pitanja zašto nisu preduzeli korake nakon ispitivanja Carnajeva pre dve godine, zašto ga nisu identifikovali kao pretnju zbog veza sa radikalnim vebsajtovima i zašto nisu znali za njegovu posetu Rusiji prošle godine, piše BBC.

Ranije su pojedini kongresmeni optužili FBI da nije preduzeo dalje korake u pogledu zabrinutosti ruske vlade za slučaj Tamerlana Carnajeva (26), koji je ubijen u petak u policijskoj poteri.

Drugi osumnjičeni za napad na Bostonskom maratonu, Tamerlanov mlađi brat Džohar (19), koji je teško ranjen i uhvaćen živ u subotu, rekao je danas u okviru istrage da je taj napad prošle sedmice organizovao Tamerlan, ali je odbacio bilo kakvu povezanost sa nekom međunarodnom organizacijom.

Braća Carnajev potiču iz nemirne, pretežno muslimanske republike Čečenije na jugu Rusije, a u SAD su pre napada u Bostonu živeli oko 10 godina.

Ceo Senat će brifing o slučaju Tamerlana Cernajeva dobiti kasnije ove nedelje, navodi britanska medijska kuća.

FBI je u saopštenju od petka istakao da je proveravao osumnjičenog, ali da nije pronašao dokaze o njegovoj terorističkoj aktivnosti.

Pored toga, u saopštenju je navedeno i da nije dobijen odgovor od Rusije na zahtev da dostavi više informacija kako bi se opravdale strože provere, kao i da agenti prilikom ispitivanja Tamerlana i njegove porodice nisu otkrili ništa sumnjivo.

Zasad nije poznat motiv napada u Bostonu, u kom je ubijeno troje ljudi.

Svet

UN, Irak i sloboda medija

Njujork -- UN i organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč pozvale su Irak da poništi suspenziju licenci za 10 satelitskih TV kanala.

Svet utorak 30.04. 22:55 Komentara: 0

Obama za zatvaranje Gvantanama

Vašington -- Predsednik SAD Barak Obama izjavio da će u Kongresu ponovo pokrenuti priču o zatvaranju baze Gvantanamo u kojoj su pritvoreni osumnjičeni islamski ekstremisti.

Svet utorak 30.04. 21:28 Komentara: 2

Presuda zbog smrti 156 gostiju

Moskva -- Sud u sibirskom gradu Permu osudio je 7 osoba na zatvorske kazne od četiri do 10 godina zbog požara u noćnom klubu u gradu Uralu, u kom je stradalo 156 ljudi.

Svet utorak 30.04. 19:58 Komentara: 0
strana 1 od 340 idi na stranu