Šakal svedočio o zločinu na Kosovu

Beograd -- Svedok Zoran Rašković, bivši pripadnik paravojne jedinice "Šakali", svedočio je pred Specijalnim sudom o masakru počinjenom u selu Ljubenić, na Kosovu, 1999.

Izvor: BIRN
Podeli

Rašković, ključni svedok na suđenju trinaestorici bivših pripadnika srpske paravojne formacije "Šakali", Teritorijalne odbrane i rezervnog sastava Vojske Jugoslavije, optuženih za ubistvo najmanje 100 albanskih civila tokom rata na Kosovu, opisao je kako su 1. aprila 1999. godine srpske snage ušle u selo Ljubenić.

"U Ljubenić smo ušli rano izjutra. Bila je to uobičajena vojna akcija - ušli smo u selo, naterali Šiptare da napuste svoje kuće i okupe se u centru sela, kod džamije. Okupilo se oko 60 do 100 seljana. Izgledali su uplašeno. Kao ovce pred klanje. Zatim je jedan Albanac istupio iz grupe i rekao: ‘Što se ponašate kao razbojnici?’ Tada je "Mrtvi" pucao u njega i rekao: ‘Svako ko uvredi srpskog policajca proći će ovako’. Onda je počeo masakr", rekao je Rašković.

"Sećam se samo trojice pripadnika jedinice kako nasumično pucaju u tu grupu tih Šiptara. Ne znam koliko je trajalo. Još su mi u glavi te scene, ta njihova krvava tela", rekao je Rašković.

Prema Raškovićevim rečima, vođa "Šakala" bio je Nebojša Minić, poznat i kao "Komandant Smrt" ili "Mrtvi", dobrovoljac policijske jedinice u Peći. Minić je uhapšen 2005. u Argentini, dok je bio u bekstvu, ali je iste godine preminuo od side, tokom procesa izručenja.

Rašković je posvedočio i da su "Šakali" bili specijalna jedinica koja je dobijala oružje i novac od države, ali je delovala nezavisno od glavne komande.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije tereti Toplicu Miladinovića, Srećka Popovića, Slavišu Kastratovića, Bobana Bogićevića, Radoslava Brnovića, Vidoja Korićanina, Veljka Korićanina, Abdulaha Sokića, Milojka Nikolića, Sinišu Mišića, Zorana Obradovića, Dejana Bulatovića i Ranka Momića da su odgovorni za ubistva više od 100 kosovskih Albanaca počinjena tokom sukoba 1999. godine u selima Zahač, Pavlan, Ljubenić i Ćuška.

Cilj napada, kako se navodi u optužnici, bilo je trajno proterivanje albanskog stanovništva sa tog područja.

Rašković, koji je prethodno svedoćio o zločinima u selu Ćuška, ovoga puta je odbio da imenuje one koji su pored Minića pucali u civile.

"Ukoliko mi ne obezbedite lična dokumenta, neću imenovati nikoga. Nije bezbedno za mene", objasnio je Rašković.

Svedok je optužio nadležne institucije da namerno odbijaju da mu obezbede ličnu kartu još od 2011.godine, jer je, kako kaže “rekao istinu o zločinima na Kosovu.”

Na početku suđenja Rašković je bio zaštićeni svedok, ali je kasnije tražio da mu se ukinu mere zaštite, tvrdeći da je izložen pretnjama i zastrašivanju Jedinice za zaštitu svedoka (JZS).

Postupanje JZS, koja je u nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije, prema svedocima kritikovale su brojne međunarodne organizacije, između ostalih Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), Savet Evrope i Evropski parlament.

Suđenje će se nastaviti 3.juna.

strana 1 od 27 idi na stranu