Žustra polemika povodom deklaracije

U predloženoj deklaraciji o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine nema "ni S od separatizma", tvrde predstavnici DS i LSV.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 23.04.2013.

11:43

Default images

Na okruglom stolu "Vojvodina: Otvoreno pitanje ili politički adut" u Tanjugovom Pres kulubu, predsednik Pokrajinskog odbora DS Miroslav Vasin rekao je da je predložena deklaracija "benigni tekst", s čim se saglasio i šef poslaničke grupe LSV u Skupštini Vojvodine Branislav Bogaroški.

"Dokument u sebi nema ni S od separatizma: on se poziva na poštovanje Ustava i bilo je tragikomično što su narod pozivali na protest samo zbog poštovanja Ustava", rekao je Vasin.

Obrazlažući zašto je takav dokument podnet u trenutku kada se u Briselu vodila odlučujuća runda dijaloga Beograda i Prištine, Vasin je rekao da je momenat izabran jer je na delu bilo "tiho gašenje autonomije Vojvodine".

"Nikada ne bi bio pravi momenat i uvek bi se našla neka monstruozna veza, kao što je sada nađena veza sa osnivanjem NDH", naveo je Vasin i dodao da je zato bitno u kom momentu je Deklaracija puštena u javnost.

Vasin je poručio i da u Vojvodini trenutno nema nijedne stranke koja zastupa separatističke težnje i da je demokratama žao što se tema autonomije Vojvodine na "najbrutalniji način zloupotrebljava". Po njegovom mišljenju, pozadina protivljenja vladajućih stranaka na republičkom nivou je u namerama za rušenje vojvođanske vlade i u osvajanju vlasti na svim nivoima.

Takođe, kako tvrdi, vladajuće stranke teže da sakriju da novosadska vlast pod vođstvom SNS nije uradila ništa za proteklih šest meseci, kao i da sakriju aferu oko ATP Vojvodine.

Bogaroški je objasnio da je smisao predloženog dokumenta bio da izrazi opšti stav oko političkih tema kojima se Skupština Vojvodine bavi. Uz priznanje da je malo neuobičajeno što je deklaracija na taj način prezentovana i u tom momentu, Bogarški je rekao da je saglasan sa Vasinom da u njoj nema "ni S od separatizma".

"Nama je momenat njenog podnošenja, bez ikakvih konsultacija sa strankama i koalicionim partnerima, sporan, jer je bilo mnogo drugih momenata koji su bili bolji za ovu deklaraciju, poput donošenja Ustava Srbije, donošenja svih budžeta od 2006. godine, privatizacije NIS-a...", naveo je Bogaroški.

Bogaroški je naveo i da je predložena deklaracija bila iskorišćena za skretanje pažnje sa razgovora s Prištinom.

Mirović: Kap koja je prelila čašu

Predsednik Saveta za Vojvodinu SNS Igor Mirović ocenio je, s druge strane, da je Deklaracija o Vojvodini samo "kap koja je prelila čašu" u ponašanju aktuelnih pokrajinskih vlasti koje su time, kako tvrdi, pokušale da odgovornost za stanje u pokrajini svale na Vladu Srbije.

"Deklaracija je vid izgovora da ne postoji odgovornost za one koji su upravljali Vojvodinom", rekao je Mirović na okruglom stolu u Pres klubu Tanjuga. Po njemu, na delu je zamena teza i jasna separatistička nota - da odgovornost za to stanje žele da usmere na Vladu Srbije.

Mirović je podsetio da aktuelna Vlada Srbije - koja funkcioniše sedam, osam meseci - ne može da deli odgovornost za ono što se dešavalo u poslednjih 13 godina, koliko je na vlasti u Vojvodini DS. Posle 13 godina, vladavina DS predstavlja "crno ostrvo" u Srbiji, kazao je on.

"Deklaracija je samo kap koja je prelila čašu, jer mi smatramo da je nedemokratski i nenormalno ponašati se na način koji je kulminirao uvođenjem tog dokumenta u proceduru", konstatovao je.

Mirović veruje da DS "u nasleđenom maniru petooktobarske revolucije" smatra da je jedino ona pozvana da tumači interese Vojvodine, da jedino ona može da govori o njenoj autonomiji i problemima, što je izvor svih aktuelnih sukoba pokrajinske vlasti i opozicije. SNS, dodao je, u potpunosti poštuje autonomiju Vojvodine, Ustav, kao i Statut - sve dok se o njemu ne izjasni Ustavni sud.

Mirović je ukazao da je zbog "diktature u malom" predsednika pokrajinske vlade Bojana Pajtića u proceduru ušla deklaracija koja predstavlja kombinaciju separatističke note i kvaziargumenata i to u trenutku kada je Vojvodina u veoma teškoj ekonomskoj situaciji.

Mirović se osvrnuo i na nedavni protest u Novom Sadu, istakavši da je on bio civilizovan i demokratski. "Oni (pokrajinska vlast) su priželjkivali da se nešto desi, neka 'jogurt revolucija', ali na protestu se nije čula nijedna ružna reč o vladi Vojvodine, osim kritika. Najtežu sam upotrebio ja kad sam rekao: 'Pajtiću, odlazi!' Nisam mislo da ode u Zanzibar ili na Kajmanska ostrva nego sa mesta predsednika vlade", rekao je funkcioner SNS i dodao da DS i to vidi kao "vrstu preterane kritike".

Bajatović: Radikalizacija vojvođanskog pitanja

Cilj predložene deklaracije o Vojvodini je radikalizacija prilika u pokrajini i eventualni pokušaj internacionalizacije "takozvanog, izmišljenog vojvođanskog pitanja", smatra predsednik pokrajinskog odbora SPS Dušan Bajatović.

"Taj dokument je svesno plasiran u vrlo nezgodnom momentu za Srbiju, ali ima i drugu, političku dimenziju, jer bi trebalo da dovede do radikalizacija političkih prilika u Vojvodini, da bi iza toga došao pokušaj internacionalizacije takozvanog izmišljenog vojvođanskig pitanja. To je nešto što nećemo dozvoliti", naglasio je Bajatović.

Na okruglom stolu "Vojvodina: Otvoreno pitanje ili politički adut" u Tanjugovom Pres klubu, Bajatović je dodao da "nije prvi put" da pojedine partije to pokušavaju.

"Ako neko misli da će ga neki ambasador ili strane zemlje zaštiti od opustošene ekonomije - možda vas neko može štititi politički, ali ako ste krali ili upropaštavali ekonomiju, onda teško možete računati na zaštitu", naglasio je Bajatović, koji je objasnio da se SPS zato opredelio da se pridruži SNS i DSS.

Ukazujući na to da socijalisti ne dele u svemu isto mišljenje sa kolegama iz SNS i DSS, Bajatović je naglasio da dele stav o pokrajini - da je Vojvodina deo Srbije i da se mora poštovati Ustav Srbije.

Socijalisti, kako je istakao, traže da se očuvaju svi elementi funkcionalne autonomije Vojvodine, a to nije moguće "tučom između Beograda i Novog Sada, odsustvom jasnih incijativa i političkim pamfletima koji nemaju veliki politički potencijal".

Bajatović je ukazao na to da predstavnici vojvođanske vlade stalno ponavljaju da govore u ime najvećeg dela građana koji žive u Vojvodini što, kako je rekao, nije tačno. Predlagači rezolucije, dodao je, bili su toliko "bahati" da o tome nisu obavestili ni svoje koalicione partnere iz LSV i SVM.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: