"Od sporazuma preča implementacija"

Ministar pravde Nikola Selaković kaže da sporazum Beograda i Prištine nije istorijsko rešenje problema, ali da jeste istorijski pomak u rešavanju problema Srba.

Izvor: B92

Utorak, 23.04.2013.

10:07

Default images

On je, gostujući u Kažiprstu B92, podsetio da je Srbija poslednjih godina pokušavala da reši pitanje Kosova, ali da joj to nije uspevalo dok smo sve više gubili na Kosovu i sve smo manje bili tamo prisutni. Sada je, kako kaže, došlo na red da se nešto u tom načinu rešavanja pitanja Kosova promeni i da se pokuša da se to pitanje reši bolje.

"Mislim da je ovaj sporazum pokušaj proboja rešavanja problema. Probili smo se do mesta do kog možemo bolje i više da delujemo i da rešavamo probleme statusa i života Srba na Kosovu. Dakle, sporazum nije potpuno rešenje, ono dolazi kroz njegovo sprovođenje", istakao je Selaković.

"Republika Srbija nema efektivnu vlast, nema suverenitet nad Kosovom i Metohijom i to je problem s kojim moramo da se suočimo. Da li ćemo da budemo slepi pred tom činjenicom? Ne. Na Kosovu i Metohiji žive Srbi, više od 10.000. Živi ih više južno od Ibra nego severno od Ibra", kazao je ministar pravde i dodao da su ljudi južno od Ibra svesni ko su i šta su, kao i gde žive. Oni su, kako kaže morali da promene pristup, da im se ne bi dogodio neki novi 17. mart.

"Ako me pitate da li sam ja srećan zbog tog sporazuma, nisam, kao što nije ni većina građana, ali mi imamo dva puta - jedan je ono što mi hoćemo, a drugi, realan je ono šta mi možemo da uradimo", kazao je Selaković. "Nama je potrebno rešenje koje će na Kosovu i Metohiji sačuvati naš narod. Ako mi kažete da je izdajnik neko ko je obezbedio da se na severu Kosmeta neće naći šiptarska, albanska, čizma kosovske vojske, onda je problem u onome ko kaže da je takav neko izdajnik", istakao je Selaković.

Govoreći o delu sporazuma o pravosuđu, odnosno o tački 10, Selaković je rekao da se tu jasno definiše da će u sudovima i tužilaštvima biti Srbi koji će suditi po zakonima Kosova, odnosno da će "sudska vlast biti integrisana i funkcionisaće u okviru pravnog sistema Kosova".

"Mi i sada imamo Srbe u organima pravosuđa, ali oni mogu samo da prime platu i ne rade ništa. U ovoj situaciji oni će moći da rade, da štite svoja prava. Ali ovde postoji i ona loša, bolna strana, a to je da će oni morati da poštuju pravni sistem Kosova, odnosno da primenjuju zakone Kosova, ali dozvolite, tako je bilo do 1989. godine", rekao je Selaković.

"Apelacioni sud u Prištini biće uspostavljeno veće koje će biti sastavljeno od veća sudija kosovskih Srba koje će biti nadležno za sve opštine u kojima su Srbi većinsko stanovništvo. Odeljenje Apelacionog suda imaće stalnu kancelariju u Kosovskoj Mitrovici (Okružni sud) svako veće pomenutog suda biće sastavljeno od većine sudija kosovskih Srba", naveo je Selaković.

Ministar pravde je rekao da se sporazumom garantuje posao za Srbe, negirajući time mogućnost da će biti otpušteni oni koji su do sada radili u organima pravosuđa.

Sada je, kako kaže, najvažnija implementacija sporazuma Beograda i Prištine.

"Mi moramo što pre i hitno da krenemo u sprovođenje ovakvih rešenja, jer što pre krenemo možemo da dobijemo bolje stvari i zato nam je potreban jak implementacioni tim, baš onako kao što je Aleksandar Vučić postupao na tim pregovorima tako treba da postupamo i prilikom implementacije ovog sporazuma", rekao je Selaković i ponovio da je zato njegovo sprovođenje ključna stvar.

Ima li Srbija pravosuđe za EU?

Na pitanje da li je Srbija spremna za početak pregovora za ulazak u EU, Selaković kaže da su stručnjaci Evropske komisije Srbiji dali mnogo preporuka za strategiju reforme pravosuđa koja bi trebalo da se završi u narednom periodu i Srbija je to prihvatila i radi po tome.

"Mislim da će Evropska komisija i to visoko oceniti, kao što je ocenila pozitivno i strategiju borbe protiv korupcije", kazao je ministar pravde, ali je i dodao da to nisu ni laki, ni potezi koji se vuku s lakoćom. Ima tu dosta bolnih i teških stvari. Biće tu dosta muka, to nam kažu i iskustva suseda, koji je prošao kroz najteže pregovore sa EU. Moramo da čuvamo živce i snagu i da ispunjavamo uslove za EU", istakao je Selaković.

Na pitanje da li Srbija ima pravosuđe za EU, on pak kaže da je pitanje pravosuđa veoma bolna tačka za celu EU, jer su u svim zemljama Unije u tom sektoru prisutni brojni problemi. Prema njegovim rečima, čak neke nove članice EU imaju bolje, uređenije pravosuđe od nekih starih članica, poput, na primer Italije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: