Vlada saglasna, Skupština u petak

Vlada Srbije usvojila sporazum koji su parafirali premijeri Srbije i Kosova, Ivica Dačić i Hašim Tači, u Briselu. Skupština će u petak razmatrati sporazum.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.04.2013.

00:05

Default images

Vanredna sednica Vlade Srbije trajala je oko 30 minuta i nije bila otvorena za javnost.

Uvodna izlaganja na početku sednice dali su premijer Dačić i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, nakon čega je Vlada dala saglasnost na parafirani tekst sporazuma.

Kako saznajemo, svi ministri u Dačićevom kabinetu prisustvovali su sednici. Vlada je želela da potvrdi sporazum pre nego što u Luksemburgu počne izlaganje visoke predstavnice EU Ketrin Ešton o napretku Srbije na sednici Saveta ministara EU.

Saglasnost Vlade na parafirani tekst je prvi korak, a sledeći - sednica parlamenta. Poslanici će u petak razmotriti briselski sporazum, odlučeno je na konsultacijama predsednika Skupštine Nebojše Stefanovića sa šefovima poslaničkih grupa. Prema rasporedu snaga u parlamentu, teško je da će sporazum biti usvojen jednoglasno.

Premijer Dačić je ranije izjavio da će Vlada biti prva koja će doneti odluku o sporazumu, jer ona vodi spoljnu i unutrašnju politiku zemlje i da će potom njena odluka biti prosleđena Narodnoj skupštini na verifikaciju. On je ranije izjavio da će Vlada biti prva koja će doneti odluku o sporazumu, jer ona vodi spoljnu i unutrašnju politiku zemlje, i da će potom njena odluka biti prosleđena Narodnoj skupštini na verifikaciju.

"Ako Vlada prihvati sporazum, očekujem da Srbija dobije datum za početak pregovora o članstvu u Evropskoj uniji", rekao je juče Dačić.

Ovaj dogovor bi na dnevnom redu parlamenta trebalo da se nađe u sredu i četvrtak, a u tom periodu bi, kako je najavio prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, trebalo da bude obavljen i razgovor sa Srbima na Kosovu.

Predsedništvo SPS juče je jednoglasno podržalo parafiranje sporazuma Beograda i Prištine koji je potpisan u Briselu. Podršku sporazumu dala je i SNS, odlučeno je juče na sednici Glavnog odbora te stranke.

Stanković: Vlada bi trebalo da usvoji sporazum

Analitičar Dejan Vuk Stanković izjavio je u Kažiprstu B92 da veruje da današnja sednica vlade neće biti iznenađenje, odnosno da će sporazum iz Brisela biti prihvaćen, jer su sve veće stranke pojedinačno saopštile da ga prihvataju.

Prema njegovim rečima bilo bi iznenađenje ako neka članica vladajuće koalicije ne bi prihvatila ono što je Dačić parafirao 19. aprila.

"Mislim da će Vlada to usvojiti, i da će se on verifikovati u pisanoj formi i poslati ga u Brisel", kazao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

188 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: