"Preporuka Komisije dobra vest"

Predsednica skupštinskog Odbora za evropske integracije Milica Delević kaže da je preporuka Evropske komisije da se započnu pregovori dobra vest za sve građane.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 22.04.2013.

16:27

Default images

"Današnja preporuka Evropske komisije da započnu pristupni pregovori sa našom zemljom je dobra vest za sve građane, verujem i da će je podržati zemlje članice (EU), očekujući da vide primenu onog što je dogovoreno", izjavila je Delevićeva za agenciju Beta.

Upitana da li postoji mogućnost da EU na junskom samitu utvrdi datum početka pregovora o prijemu Srbije, Delevićeva je kazala da to zavisi od sprovođenja preporuka.

"Mislim da će konačna odluka zavisiti od rada na primeni do juna, a verujem da će današnja odluka (Evropske komisije) otvoriti prostor da zemlje članice (EU) u kojima je to potrebno započnu unutrašnju proceduru", dodala je Delevićeva.

Istakla je da je najbolja priprema za pregovore rad na ispunjavanju preporuka koje proizlaze iz današnjeg izveštaja Evropske komisije.

Pregovori su "prilika za okretanje u punoj meri ekonomskim i političkim reformama", dodala je Delevićeva, a za to je "najbolja priprema da se prione na ispunjavanje preporuka koje proizlaze iz danas objavljenog izveštaja Evropske komisije, koje se odnose na više prostora za nezavisna tela, pitanja koja su važna za primenu prelaznog trgovinskog sporazuma".

Te reforme promovišu promenu društva i "određenu vrstu političke normalnosti i bolje svakodvevnice", a "koliko to građani žele da vide, mislim da nam je pokazalo jučerašnje skandiranje na maratonu", dodala je Delevićeva.

Na jučerašnjem maratonu deo građana predvođen aktivistima Pokreta "Dveri" skandirao je "Izdaja, izdaja!", dok je druga, veća grupa uzvikivala "Maraton, maraton!".

Ružić: Preporuka dokaz vrednovanja napora Vlade

Preporuka Evropske komisije državama članicama da otvore pregovore sa Srbijom je dokaz vrednovanja svih pozitivnih koraka koje je vlada Srbije, s premijerom Ivicom Dačićem na čelu, preuzela na evropskom putu, poručio je danas šef poslanika SPS Branko Ružić.

Ružić je Tanjugu rekao da je time EU konačno pokazala da je opseg odnosa sa Srbijom podignut na iskren i partnerski nivo.

"Slede novi koraci i novi izazovi, ali je krucijalno da se krećemo napred kao društvo i država", smatra Ružić. Predsednik DS Dragan Đilas izjavio je da je današnja preporuka Evropske komisije važan dan za sve građane.

Evropski pokret pozdravio odluku

Evropski pokret u Srbiji pozdravio je preporuku Evropske komisije i izrazio nadu da će preporuka u junu biti prihvaćena.

"Nadamo se da će Savet, na sastanku u junu, prihvatiti preporuku EK i odrediti datum za početak pregovora za članstvo Srbije u EU", naveo je Evropski pokret i dodao da bi takav zaključak predstavljao odavanje priznanja uloženim naporima Srbije da reši nasleđene regionalne probleme.

Početak pregovora bi, ukazuje Evropski pokret, označio važnu prekretnicu za razvoj društva i napredak Srbije u procesu pristupanja EU, ali i potvrdu istinske posvećenosti EU stabilizaciji i razvoju regiona.

"Otvaranje poglavlja 23 i 24 iz evropskih pravnih tekovina predstavljaće istorijski trenutak za proces evropskih integracija Srbije i priliku za suštinsku modernizaciju Srbije", istaknuto je u saopštenju.

Evropski pokret smatra da postizanje sporazuma Beograda i Prištine otvara put ka unapređenju odnosa u regionu i omogućava izvesnu evropsku budućnost što je interes i potreba svih građana Srbije i regiona.

Taj pokret navodi i da se Srbija danas nalazi u odsudnom trenutku u kome je od presudnog značaja za našu budućnost da se reforme sprovedu brzo i efikasno u svim segmentima društva i države, od obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja do borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala i unapređivanja mehanizama pravne države i vladavine prava.

Stoga je, kako se navodi u saopštenju, važno da se proces evropskih integracija iskoristi kao dobra prilika da država, kao i naše društvo, postanu uređeno i moderno, sa visokim standardima u svim oblastima društvenog života.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: