Većina stranaka za sporazum

LDP, URS, DS, SPO - DHSS i PUPS najavili da će u skupštinskoj raspravi podržati sporazum Beograda i Prištine.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.04.2013.

15:18

Default images

Predstavnici LDP i URS-a su posle sednice skupštinskog kolegijuma ocenili da je sporazum trebalo da bude postignut mnogo ranije, a DS je pozvala vlast da kaže građanima istinu o tom dokumentu. PUPS saopštio da je sve tačke sporazuma jednoglasno usvojio.

Poslanik LDP-a Nenad Milić rekao je da će LDP u raspravi u Skupštini podržati sporazum koji je Vlada Srbije danas prihvatila i da je toj stranci žao što dogovor nije postignut ranije.

"Bolje i danas nego nikad. Zbog loše politike u prethodnih 10 godina i duže Srbija je dovedena u situaciju u kojoj nema rešenja kojima možemo da budemo zadovoljni", rekao je Milić.

On je ocenio da je trenutna situacija u zemlji loša i da je karakteriše nasilje koje se ponovo rađa.

Šef poslaničke grupe URS-a Vladimir Ilić rekao je da će ta partija u Skupštini podržati sporazum sa kosovskim Albancima i da ga smatra važnim jer time Srbija pokazuje da je okrenuta budućnosti.

"I G17 plus se zalagaala za ovakvo rešenje. Da smo ga postigli 2003. sad bi bili na pragu EU. Ali bolje ikad nego nikad", kazao je Ilić. On je dodao da sporazum štiti Srbe i da ne priznaje nezavisnost Kosova.

Šef poslaničcke grupe DS-a Borislav Stefanović rekao je da sporazum jeste priznavanje Kosova.

"DS će glasati u pravcu podrške, ali zahtevamo da vlast pokuša da učini napor i kaže istinu u kakvoj će atmosferi građani da žive", kazao je Stefanović.

On je dodao da nije potrebno da se "ide u pravcu bili kakvog referenduma" i ocenio da je red da vlast objasni građanima "šta ovo znači".

Partija ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) je danas na sednici Predsedništva stranke jednoglasno podržala parafiranje Predloga sporazuma Beograda i Prištine koji je potpisan u Briselu, izjavio je predsednik stranke Jovan Krkobabić.

"PUPS je danas posle sednice Vlade, pošto je dobio zvanični tekst sporazuma, održao sednicu Predsedništva i posle rasprave, svih 15 tačaka sporazuma jednoglasno usvojio", rekao je Krkobabić novinarima.

On je naglasio da će ta stranka i u narednom periodu na sednici Skupštine ali i na drugim forumima podržati Predlog sporazuma.

"PUPS je konstatovao da je državna delegacija, koja je učestvovala u razgovorima sa Evropskom unijom i Prištinom uradila sve što je u njihovoj moći da elementi sporazuma budu prihvatljivi za Srbiju, naročito imajući u vidu šta je prethodno nuđeno", zaključio je Krkobabić.

Poslanički klub SPO - DHS S podržaće predlog brisleskog sporazuma u Skupštini Srbije, jer se njime otvaraju evropska vrata, a Srbima na Kosovu i Metohiji garantuje zaštita interesa, najavio je danas šef te poslaničke grupe Aleksandar Jugović.

"Sporazumom u Briselu Srbiji se otvaraju evropska vrata, a Srbi na Kosovu i Metohiji imaće najveći stepen samouprave, a kroz specijalne veze sa Srbijiom i zaštitu srpskih interese na Kosovu i Metohiji uz garancije EU", rekao je Jugović Tanjugu.

On smatra da je predlog sporazuma Beograda i Prištine maksimum koji se u ovom momentu mogao postići, a svako beženja od dogovora ili nepotpisivanje takvog sporazuma moglo bi proizvesti nove nesreće.

"Zato SPO kao odgovorna stranka podržava današnju odluku vlade, a podržaće i brisleski sporazum u Skupštini Srbije", rekao je Jugović.

Predsednik Jedinstvene Srbije i narodni poslanik Dragan Marković izjavio je da će ta stranka u Skupštini podržati predlog sporazuma iz Brisela.

"Želim da se izvinim političkom vrhu i građanima Srbije što neću, zbog obaveza u Rusiji, biti na sednici Skupštine Srbije kada se odlučuje o prihvatanju ili neprihvatanju parafiranog sporazuma", rekao je Marković novinarima tokom posete Sankt Peterburgu, gde predvodi političko-privrednu delegaciju Srbije.

Kada je u pitanju JS, mi ćemo "podržati i glasati za sporazum iz Brisela".

"Parafiranje sporazuma je izuzetno važno jer nam otvara vrata kada je u pitanju ekonomija. Sporazum u Briselu je čekao veliki broj investitora iz Evrope", rekao je Marković. U Skupštini Srbije danas su održane konsultacije predsednika parlamenta i šefova poslaničkih grupa o sporazumu Beograda i Prištine, koji su parafirali premijeri Srbije i Kosova 19. aprila, a sednica parlamenta na kojoj će se raspravljati o tom sporazumu zakazana je za petak.

Pre toga, održana je sednica Vlade na kojoj je sporazum prihvaćen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

77 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: