Tači pred poslanicima o sporazumu

Priština -- Kosovski premijer Hašim Tači u izlaganju pred poslanicima Skupštine Kosova izjavio da je sporazum sa Srbijom "sporazum za budućnost dve zemlje".

Izvor: Tanjug
Podeli

"Sporazum je sporazum za budućnost, za mir i sigurnost na Kosovu i regionu. To je sporazum koji obezbeđuje naš suverenitet na celoj teritoriji, rasformiranje paralelnih struktura i poštovanje Ustava i zakona Kosova u svakom delu države", rekao je Tači na vanrednoj sednici parlamenta.

Sednica je zakazana na njegov zahtev, a na njoj on informiše poslanike o sporazumu koji su on i premijer Srbije Ivica Dačić postigli i parafirali 19. aprila.
Tači smatra da je ovo "najbolji mogući sporazum u sadašnjim okolnostima" i zatražio je od građana Kosova da se ne plaše sadržaja tog dokumenta.

Kosovski premijer je pročitao i komentarisao svaku od 15 tačaka sporazuma, tvrdeći da "nijedna od tačaka ne dovodi u pitanje teritorijalnu celovitost zemlje".

Predstavnici poslaničkih grupa Demokratske partije i Demokratskog saveza Kosova su dali podršku sporazumu, dok je lider Samoopredelenja Aljbin Kurti izrazio duboko neslaganje sa tekstom sporazuma, ističući da je ovo najgora stvar koja se mogla dogoditi.

Sem pokreta Samoopredelenje, sve ostale političke partije i poslaničke grupacije su podržale sporazum.

Za sada nije poznato da li će večeras kosovska skupština ratifikovati sporazum ili će samo dati saglasnost sporazumu.

Sednica je još u toku.

strana 1 od 129 idi na stranu