SPS podržala parafiranje sporazuma

Predsedništvo SPS jednoglasno je podržalo parafiranje sporazuma Beograda i Prištine koji je potpisan u Briselu, izjavio je premijer Ivica Dačić.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 21.04.2013.

09:31

Default images

"Kad kažem prvi sporazum tako i piše. To znači da su tek na dnevnom redu sledeće važne teme, kao što je status Srpske pravoslavne crkve, naših verskih i kulturnih objekata, povratak raseljenih lica sa Kosova i Metohije i pitanje imovine, kako privatne tako i one koja je u vlasništvu Republike Srbije", rekao je Dačić posle sednice Predsednišva SPS.

On je dodao da će se voditi razgovori i o energetici, telekomunikacijama i mnogim drugim životnim temama koje se tiču srpskog naroda na KiM.

Dijalog sa Prištinom je, dodao je Dačić, vođen u neverovatno teškim uslovima, pod velikim pritiscima u zadatim okvirima koje nije zadala ova vlada i u momentu kada su već bili postignuti neki dogovori u prethodnom periodu, rekao je Dačić.

"Takođe, Srbija na Zapadu nema saveznika, nijednog u ovim pitanjima. Naši prijatelji koji nisu priznali KiM kao nezavisnu državu nažalost nisu u situaciji da vode glavnu reč kada su u pitanju pregovori", rekao je Dačić.

"Nema trijumfalizma, osećao sam sve vreme pregovora ogorčenje, napravdu, težinu situacije. Svaki put kada sam išao ka kancelariji Ketrin Ešton osećao sam se kao da idem na streljanje, ali za narod se mora boriti", rekao je Dačić i dodao da Srbija na Zapadu nema saveznika, a da "naši prijatelji koji nisu priznali KiM", nisu u situaciji da vode glavnu reč kad su u pitanju pregovori.

U takvim uslovima, kazao je Dačić, pritisci su na početku bili bazirali isključivo ka srpskoj strani, nije se uopšte vodilo računa o interesima Srbije i sve to odvijalo se uz samo jedan zahtev: "pristanite to vam je jedina šansa".
Foto: Tanjug
"Postigli smo najviše što smo mogli, više nego što se očekivalo i u Briselu. Po prvi put smo na kraju razgovora imali zahteve upućene Prištini, rečeno im je da ne igraju igru i da su naši zahtevi legitimni. Ovo je manje zlo nego ponovno vraćenje u poziciju da se o nama odlučuje bez nas, imajući pri tome u vidu realnu mogućnost za intervenciju protiv Srbije", rekao je Dačić.

Premijer je ponovio da delegacija Beograda nije pregovarala sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, već sa celim zapadom i da Srbija nikada neće piznati nezavisnost Kosova pa makar to bilo po cenu evropskih intregracija.

Beograd parafiranjem sporazuma nije priznao nezavisnost Kosova, već je time sačuvano ono što se sačuvati moglo, rekao je Dačić i taksativno naveo šta je parafirano i šta sporazum predivđa, istakavši da prvi put postoji garancija da kosovska vojska "neće napadati sever Kosova i da će, ukoliko se to eventualno desi, Srbija reagovati, jer za to država ima međunarodne garancije".

Premijer je uveren da će većina poslanika u parlamentu podržati sporazum, nakon što ga prethodno prihvati i vlada na sutrašnjoj sednici. Naglasivši da je ovo samo kraj početka naših razgovora, te da polako treba da krenemo ka konačnom rešenju za šta će nam biti potrebni naši prijatelji, pre svega Rusija, Dačić je rekao da ćemo sada pokušati da nađemo saveznike, jer bez toga nema rešenja problema na Balkanu.
Foto: Tanjug
"Jedan maraton je završen, sada počinje drugi o konačnom rešenju pitanja Kosova i statusu. Ovom pitanju moramo da pristupimo racionalno i sagledamo šta je manja šteta", rekao je Dačić podsetivši na sklonost srpskog naroda da slavni poraze.

"Pitanje je da li će se slaviti častan poraz ili iskoristiti konačno povoljan vetar u leđa. Nekada su se za juriš javljali najhrabriji, a danas se javljaju najgori i kada rat počne, njih nigde nema", kazao je Dačić i dodao da se rat počinje isključivo kada postoji uverenje u pobedu, ali da nama ne treba srpski narod u mitovima.

U ovom momentu, zaključio je, nije potrebno pitanje - za EU ili protiv, za Kosovo ili EU, jer će i to dovesti do nepotrebnih podela.

Danas je u 10 časova u Centru "Sava" počela i sednica Glavnog odbora Srpske napredne stranke, na kojoj je jedna od tačaka dnevnog reda sporazum koji je potpisan u petak u Briselu. Sednica GO SNS-a još je u toku i ona je zatvorena za javnost.

Predsednik Vlade Ivica Dačić rekao je da će sednica Vlade, na kojoj će biti doneta odluka o predlogu sporazuma sa Prištinom, biti održana sutra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: