Dačić: Ovo je najviše što smo mogli

Beograd -- Očekujem da će vladajuća koalicija prihvatiti ponudu iz Brisela, koja je najviše što je Beograd u ovom trenutku mogao da izdejstvuje, kaže premijer Ivaca Dačić.

Izvor: Beta
Podeli

"Ovo je najviše što se o ovom trenutku može ostvariti, ovo je po prvi put da je međunarodno priznat sever i zajednica Srba na Kosovu", rekao je Dačić za Radio-televiziju Srbije.

On je naglasio da Srbija nije priznala nezavisnost Kosova i da će nastaviti razgovore o statusu i da su prvi put date garancije da kosovska vojska neće moći da stupi na sever Kosova bez saglasnosti Kfora, odnosno NATO-a.

"Očekujemo da će ovakvi koraci biti visoko cenjeni i da će imati direktne posledice po status, rejting, ekonomski život i standard ljudi", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, Srbija će do ponedeljka pisanim putem obavestiti Ketrin Ešton da li prihvata ponudu. On je naglasio da je i po prvi put međunarodna zajednica bila na srpskoj strani.

"Izvesno je da su bili dugi i teški razgovori, trajali su više od šest meseci, 10 puta smo se sastajali, i mi nismo pregovarali samo sa Hašimom Tačijem nego sa celim zapadom i u najvecem broju slučajeva smo bili sami protiv svih", ocenio je Dačić.

Premijer je ponovio da pregovore o Kosovu nije moguće vratiti u UN i naveo da se Beograd tokom pregovora "kretao u zadatim okvirima" koji su utvđeni međunarodnih sporazumima.

Dačić je kazao da je srpska strana pre dve nedelje odbila da prihvati tačku 14, koja se odnosila na članstvo Kosova u UN i OEBS, a da je u jučerašnjem tekstu to promenjeno.

"Tražili smo nekoliko ključnih stvari, u dogovoru sa predsednikom (Srbije Tomislavom) Nikolićem, i to da neka buduća kosovska vojska ne može da kroči na sever Kosova, da policiju i pravosuđe čine Srbi i da srpska strana predloaže tri kandidata za regionalnog komandata policije", rekao je Dačić.

"Po prvi put je međunarodna zajednica bila na našoj strani, i ovo bi trebalo da otvori novu eru Srbije prema zapadu", rekao je premijer.

On je kazao da Srbija treba da spasi ono što se može spasiti na Kosovu.

"Za narod je važno koja čizma gazi, koja policija, ko ga tuži i ko mu sudi", rekao je Dačić.

Komentarišući izjavu Hašima Tačija, Dačić je kazao da kosovski premijer "nije dobio ono što je ocekivao - da će Srbija prepustiti sever".

"Albanci su mislili da ćemo zbog datuma prihvatiti sve sto se traži ali to nije tako", rekao je Dačić.

Kosovo

strana 1 od 129 idi na stranu