"Glasaćemo, a vlast da kaže istinu"

DS će podržati sporazum o Kosovu uz zahtev da aktuelna vlast iskreno kaže građanima da on znači de fakto priznanje nezavisnosti Kosova, kaže Dragan Đilas.

Izvor: Beta, Tanjug

Subota, 20.04.2013.

16:02

Default images

"Imajući u vidu pre svega bezbednost ljudi na Kosovu i Metohiji i želju da Srbija krene narped ka EU, DS podržava potpisivanje sporazuma uz zahtev da se narodu kaže istina", kazao je predsednik DS-a na konferenciji za novinare nakon sednice Predsedništva te stranke.

On je rekao da će DS u parlamentu Srbije glasati za sporazum, a da će jedinom svom poslaniku sa Kosova i Metohije Goranu Bogdanoviću biti ostavljena mogućnost da sam odluči kako će glasati.

Prema njegovim rečima, aktuelna vlast je tokom osam meseci pregovora u Briselu dovela zemlju u skoro bezizlaznu situaciju.

"Ova vlast je donela odluku da pregovore sa tehničkog podigne na viši nivo i posle osam meseci imamo tekst sporazuma sa kojim niko u Srbiji nije zadovoljan, ali i situaciju u kojoj bi odbijanje ugrozilo bezbednost građana, pre svega na Kosovu i Metohiji, i koja bi Srbiju gurnula u izolaciju u odnosu na EU", naveo je Đilas.

Đilas je rekao da je DS takvu odluku o podršci predloga sporazuma donela zbog bezbednosti građana, pre svega na Kosovu i Metohiji, ali i daljeg puta zemlje ka EU, odnosno sistemu vrednosti, redu i pravilima koje EU nosi sa sobom.

"Predsedništvo DS je donelo odluku da se podrži predloženi sporazum, uz zahtev prema vlasti da narodu kaže istinu da se ovim sporazumom de fakto priznaje nezavisnost Kosova i da od dana kada su ga potpisali ne postoji nijedan oblik državnosti Srbije na Kosovu i Metohiji", rekao je Đilas na konferenciji za novinare.

Vlast, kako je dodao Đilas, treba da kaže i da će se Srbi na Kosovu ponašati u skladu sa kosovskim Ustavom i zakonima, ali i da "jasno i glasno kaže da prihvatanje nesmetanog učešća u evropskim integracijama predstavlja posredno prihvatanje članstva Kosova u UN".

Predsednik DS tvrdi i da u predlogu sporazuma nema ni reči o povratku 200.000 proteranih Srba na Kosovu, o crkvama i manastirima, kao i o imovini Srbije i građana.

Lider demokrata je podsetio da DS nije bila deo pregovaračkog procesa, iako je više puta nudila svoje usluge, kao i da je, dok je ona vodila pregovore, Srbija dobila Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, viznu liberalizaciju, status kandidata za članstvo u EU, uz očuvanje institucija na Kosovu i Metohiji.

Đilas je na pitanje da li je DS imala prilike da vidi predloženi sporazum rekao da nije i da je to još jedna vrsta neodgovornosti aktuelne vlasti.

SNS odbacuje optužbe demokrata

Srpska napredna stranka je u odgovoru na kritike Dragana Đilasa ponovila da sporazumom iz Brisela aktuelna vlast u Srbiji nije priznala nezavisnost Kosova.

"Da li će demokrate glasati za ili protiv potpisivanja sporazuma nikoga nije briga danas u Srbiji, a ponajmanje Srpsku naprednu stranku. Pošto su demokrate uvek radile i glasale protiv Srbije i interesa srpskog naroda, od njih se ni ne očekuje da ovaj put urade drugačije", piše u saopštenju naprednjaka.

SNS je poručila demokratama da im nikada neće dati odgovor u kome se kaže da je Kosovo i Metohija faktički priznato ili faktički nezavisno, "koliko god oni to želeli i tome se nadali".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

187 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: