Priština: Hvala Eštonovoj i SAD

Brisel -- Kosovska ministarka za evropske integracije Vljora Čitaku zahvalila se visokoj predstavnici EU Ketrin Ešton i Sjedinjenim Državama.

Izvor: Tanjug
Podeli

"Veliko hvala ledi Ešton i SAD", poručila je ona na nalogu na Tviteru.

U prethodnom postu ona je navela da parafiranje predloga teksta sporazuma potvrđuje jedinstven sistem policije, sudstva i carine.

"Kosovski zakoni i Ustav sprovodiće se na celoj teritoriji zemlje - severu, istoku, zapadu, jugu", napisala je kosovska ministarka.

Ministarka Čitaku je bila jedna od prvih koja je na toj društvenoj mreži objavila da su se delegacije dogovorile.

Visoka predstavncia EU Ketrin Ešton saopštila je, posle današnje, desete runde pregovora u Briselu, da su premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači parafirali sporazum.

Ona im je čestitala na rešenosti koju su pokazali proteklih meseci kao i na hrabrosti, istakavši da je sporazum za obe strane korak kojim se udaljavaju od prošlosti i približavaju Evropi.

Premijer Ivica Dačić kaže da je u Briselu parafirana finalna verzija sporazuma koji je Prištini i Beogradu ponudila visoka predstavnica EU Ketrin Ešton.

Šef prištinske delegacije, kosovski premijer Hašim Tači ocenjuje da je sporazum koji je postignut s delegacijom Beograda "istorijski i da će zaceliti rane".

U sedištu NATO-a u Briselu u prisustvu Ketrin Ešton srpska strana je dobila garancije da kosovske bezbednosne snage neće moći da dolaze na sever Kosova.

Generalni sekretar NATO-a izjavio da će NATO učiniti sve kako bi se implementirao sporazum Beograda i Prištine i da se nada da će on biti postignut.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 129 idi na stranu