Dačić: Do sada najpovoljniji tekst

Brisel -- Premijer Ivica Dačić kaže da je u Briselu parafirana konačna verzija sporazuma koji je Prištini i Beogradu ponudila visoka predstavnica EU Ketrin Ešton.

Izvor: Beta
Podeli

"To je do sada najpovoljniji tekst za srpsku stranu", rekao je Dačić nakon završetka desete runde dijaloga.

Prema njegovim rečima, u narednim danima obe strane - i Beograd i Priština, konačno će se izjasniti o tom dokumentu, koji sadrži 15 tačaka.

Dačić je naveo da je tačka devet sporazuma, koja se odnosi na pitanje policije i izbora regionalnog komandanta, ostala ista, a da je u parafiranom sporazumu precizirana tačka 14, u kojoj se sada navodi da Srbija ne sme da blokira Kosovo u evrointegracijama.

Ranije je u tački 14 traženo da Srbija ne blokira Kosovo u zahtevima za članstvo u međunarodnim organizacijama - kao što je UN, objasnio je premijer Srbije.

Visoka predstavncia EU Ketrin Ešton saopštila je posle današnje, desete runde pregovora u Briselu, da su premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači parafirali sporazum.

Ona im je čestitala na rešenosti koju su pokazali proteklih meseci i na hrabrosti, istakavši da je sporazum za obe strane korak kojim se udaljavaju od prošlosti i približavaju Evropi.

Tekst parafiranog sporazuma još nije objavljen, ali se saznaju pojedini detalji iz teksta u kom ima 15 tačaka. Kako izgleda tekst sporazuma možete pročitati OVDE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 129 idi na stranu