BG: Kriva Priština;PR: Kriv Beograd

I deveta runda dijaloga Beograda i Prištine u Briselu završena je bez postizanja sporazuma, iako je sve juče nagoveštavalo da će dogovor biti postignut.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.04.2013.

09:24

Default images

I ovoga puta obe strane optuživale su jedna drugi da su krive za nepostizanje sporazuma.

Petnaestak minuta posle ponoći, nakon 14 sati bilateralnih i trilateralnih susreta i konsultacija, premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da su razgovori bili vrlo dugi, teški i iscrpni, da su najnoviji predlozi mnogo više prihvatljivi za Beograd nego u prethodnim fazama.

"Tači je želeo da poveže pitanje rešenja policije s novom tačkom koja je ubačena, a to je da se obe strane obavezuju da neće blokirati jedna drugu u međunarodnim organizacijama. Kad to prevedete na srpski, gde nas Kosovo može da blokira? Nigde. To znači da Srbija treba da dozvoli da će Kosovo biti članica međunarodnih organizacija. Pa, onda, dajte bolje da napišemo da ćemo da priznamo nezavisnost Kosova. Mi to nismo mogli da prihvatimo i nećemo nikada prihvatiti", naglasio je Dačić.

S druge strane, premijer Kosova Hašim Tači izjavio je da je prištinska strana prihvatila sve predloge Ketrin Ešton i da je srpska strana to odbacila.
Foto: EU
"Kosovska strana složila se s predlozima baronese Ešton o uređivanju odnosa Kosova i Srbije. Njen predlog je bio jasan i prihvatili smo ga bez ikakvih izmena. Kao što je bilo i u prethodnim rundama, Srbija je danas odbila predlog. Ostalo je samo nekoliko dana do 22. aprila kada će baronesa Ešton predati svoj izveštaj. Važno je da se sporazum postigne. To je u interesu celog regiona, naše dve zemlje i EU, kao i u interesu usmerenosti ka budućnosti, dobrosusedskih odnosa i u interesu ekonomskog razvoja i dobrobiti svih naših građana. Sutra ću izdati formalno pismo vlade Kosova da se slažemo s predlozima baronese Ešton, koje će biti poslato njoj, svim članicama EU i SAD. Kosovo će i dalje biti odgovorno i konstruktivno u ovom procesu", kazao je Tači sinoć.

Dačić je najavio i da će nastaviti konsultacije u Srbiji, kao i s partnerima u međunarodnoj zajednici, uključujući i razgovor s generalnim sekratarom NATO-a o vojsci Kosova i njenoj upotrebi na teritoriji srpske zajednice.

"Želeli smo da nađemo što više praktičnih rešenja koja će biti prihvatljiva za obe strane, održiva i primenjiva", izjavio je Dačić
Foto: EU
"Mi ovde nismo došli da opstruiramo dijalog. Uložili smo maksimalni napor da se dođe do rešenja, praveći velike, teške i bolne kompromise, a Priština insistira na sitnicama koje mogu da ugroze ceo sporazum i baš zato mislim da je veoma nekorektna interpretacija Tačija da je Beograd odbio predlog", istakao je sinoć premijer Srbije.

S druge strane, visoka predstavnica za bezbednost i spoljnu politiku Evropske unije Ketrin Ešton optimista je po pitanju postizanja sporazuma. "Današnji dan je bio veoma dugačak i intenzivan. Želeli smo da prikupimo sve ideje koje su diskutovane tokom prethodnih meseci, destilujemo ih i zamolimo delegacije iz Prištine i Beograda da ih razmotre i vide da li je moguće postići dogovor", izjavila je Ketrin Ešton po završetku sinoćne runde u Briselu.

"Prošli put sam rekla da je dogovor blizu i da su razlike uske, ali duboke. S realnom uverenošću mogu da kažem da su razlike male i veoma plitke. Do mog podnošenja izveštaja Savetu Evrope u ponedeljak ostalo je još nekoliko sati. Nadam se da će tokom tog vremena obe delegacije proceniti da li mogu da preduzmu poslednje neophodne korake za finalizovanje sporazuma i da povedu svoje narode u budućnost", dodala je Eštonova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

132 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: