Negiraju paljenje ambasada

Pred Višim sudom saslušani su svi optuženi za paljenje ambasada u Beogradu 2008. godine, posle mitinga "Kosovo je Srbija". Šestorica negirala krivicu.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 16.04.2013.

07:12

Default images

Svih 12 optuženih brane se sa slobode, pošto im je dan nakon podizanja optužnice, 10. jula 2012. godine, ukinut pritvor.

Dvanaestorica optuženih tvrde da nemaju ništa sa incidentom u kome je poginuo Zoran Vujović. Njihove odbrane svodile su se na priznanje da su bili ispred zgrade i na negiranje odgovornosti za incident.

"Bacio sam kamen u pravcu ambasade, ali nisam dobacio".

"Kada sam stigao do ambasade SAD ona je već gorela".

"Video sam da su ljudi bacali nešto ka ambasadi, ali ne znam ko i šta".

"Na Koštuničin poziv krenuli smo ka Hramu Svetog Save, ali nas je masa odvukla ka ambasadi".

Ovo su bili odgovori koji su se danas čuli.

Tužilaštvo ih tereti da su 21. februara 2008. gađali ambasadu SAD kamenjem, bakljama i drugim predmetima i tako izazvali požar u kome je poginuo Zoran Vujović, kao i da su bili svesni te opasnosti. Prethodno su, tvrdi Tužilaštvo, gađali ambasadu Hrvatske i ambasadu Nemačke, u kojoj su izazvali manji požar.

Snimke televizija tužilaštvo smatra ključnim dokazima, a baš njihovo izdvajanje tražio je advokat Veljko Delibašić, pozivajući se na zakon koji je tada važio, a po kome je za svaki snimak koji se prikazuje na sudu potrebna naredba istražnog sudije.

Ovo je drugo suđenje za paljenje američke ambasade 2008. Milan Živanović je prethodno osuđen na godinu zatvora zbog krađe patika i jakne iz ambasade, dok je oslobođen optužbi za paljenje zgrade. Apelacioni sud je tu presudu ukinuo, a ponovljeno suđenje tek treba da bude zakazano.

Optuženi Dejan Vučković, Đorđe Tomin, Nikola Kosanović, Dušan Sedlar, Aleksandar Erceg i Filip Backović rekli su da je ambasada SAD "već gorela" kada su stigli ispred nje i da su nepoznate osobe kamenovale zgradu ambasade.

Prvooptuženi Dejan Vučković je rekao da je gađao kamenom zgradu Ambasade SAD, ali da nije do nje "dobacio".

Niko od njih šestorice, kako su naveli, nije video da li je neko bacao baklje. Takođe, rekli su da "nisu ni stigli do Hrvatske ambasade, jer se tu pojavila policija koja je sprečila njihov prolazak".

Na suđenju je optuženi Dušan Sedlar naveo da je dve godine nakon što je optužen za paljenje američke ambsade dobio vizu i bio u Americi pet meseci.
Jedan od advokata odbrane Veljko Delibašić zatražio je da se izuzmu video snimci koji su sačinjeni prilikom nereda kod američke ambasade 2008. godine u Ulici kneza Miloša.

"Po sadašnjem zakonu o krivičnom postupku optičko snimanje je moguće samo uz naredbu sudije, što znači da ti snimci nisu pribavljeni na zakonit način. Pozivam se na praksu suda koji je izuzeo video snimke Nataše Kandić kako šamara u centru Beograda Srbe sa Kosova", rekao je Delibašić.

U nastavsku današnjeg suđenja trebalo bi da bude saslušano još šestoro, od ukupno 12 optuženih - Dragan Marinkov, Mladen Nebrigić, Marko Novitović, Draženko Nikolić, Milan Dubočanin i Milan Tomas.

Suđenju u Palati pravde prisustvuju predstavnici američke i turske ambasade.

Optuženi se terete za krivično delo izazivanja opšte opasnosti. Optužnicom Višeg tužilaštva u Beogradu stavlja im se na teret da su 21. februara 2008. godine oko 18.30 u Ulici kneza Miloša organizovano došli do Ambasade SAD i gađali je kamenicama, bakljama i drugim predmetima i tako izazvali požar.

U optužnici se konstatuje da je u prostorijama ambasade smrtno stradao Zoran Vujović i da su optuženi bili svesno te mogućnosti, "ali su olako držali da do toga neće doći i da će to moći sprečiti". Na teret im se stavlja da su u Ulici kneza Miloša prethodno gađali Ambasadu Hrvatske i Ambasadu Nemačke, gde su takođe izazvali manji požar.

Tužilaštvo je više od godine pribavljalo dokaze medju kojima su i snimci stranih ambasada u Beogradu na osnovu kojih su identifikovani učesnici nereda. Tužilaštvo predlaže da se na sudu sasluša devet svedoka, od kojih je većina iz Novog Sada, kao i da se pregledaju video snimci B92, RTS i Foks televizije , kao i drugi dokazi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: