U više napada u Iraku 37 mrtvih

U nizu koordiniranih napada širom Iraka ubijeno je najmanje 37 i ranjeno više od 273 ljudi.

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.04.2013.

19:53

Default images

Na desetine bombaških napada i pucnjave dogodilo se u niz gradova i mesta širom Iraka, a napad s najvećem brojem žrtava registrovan je u prestonici, saopštili su irački bezbednosni i medicinski zvaničnici, prenela je agencija AFP.

Niko nije preuzeo odgovornost za napade u Bagdadu, Kirkuku, Tuz Hurmatou i drugim gradovima od severa do juga zemlje, pošto lokalno krilo Al Kaide vodi kampanju protiv šiita i Vlade u Bagdadu, dodaje Rojters.

Iračani će u subotu glasati za članove Pokrajinskih saveta što je viđeno kao test političke stabilnosti od odlaska poslednjih američkih vojnika u decembru 2011. godine.

Izbori za, skoro, 450 mesta Pokrajinskih saveta biće, takođe, važan test za šiitskog premijera Nuri al-Malikija protiv njegovog rivala kako među sunitima i šiita uoči parlamentarnih izbora naredne godine, objašnjava britanska agencija.

Najsmrtonosniji napadi dogodili su se u Bagdadu gde je stradalo 15 ljudi. Svi napadi su se dogodili oko devet časova.

U eksploziji automobila bombe na autobuskoj stanici u istočnom predgrađu Kamaliji poginule su četiri osobe, a ranjeno je 13.

Još dva automobila bombe eksplodirala su na parkingu pored autoputa koji vodi do aerodroma i tom prilikom su poginule tri osobe, među njima i telohranitelj šiitskog poslanika čiji je konvoj prolazio u tom trenutku. Poslanik je ostao nepovređen, a ranjeno je 16 ljudi.

Četriri civila su ubijena, a 15 je ranjeno kada je parkirani automobil eksplodirao na pijaci i autobuskoj stanici u Um al-Malifu, jugozapadnom predgrađu prestonice.

Bomba postavljena pored puta ekspodirala je u trgovinskom delu grada Karadi, usmrtivši dve i ranivši 15 osoba, dok je u eksploziji još jednog automobila bombe poginulo dvoje i ranjeno devetoro ljudi u zapadnom predgrađu Šurti.

Pet policajaca je ranjeno kada su naleteli na bombu postavljenu pored jednog puta u istočnom predgrađu Bagdada Baladijatu.

U etnički mešovitom gradu Kirkuku, na severu Iraka i okolini istovremeno su eksplodirala tri parkirana automobila - jedan u arapskom delu grada, drugi u kurdskom i treći u turkmenskom. Poginula su četiri civila, a 18 je ranjeno.

U eksploziji još tri automobila bombe u okolini grada poginulo je pet i ranjeno 16 osoba. Na meti dve od tih eksplozija bila je kuća šiitskog kandidata na lokalnim izborima, ali je on ostao nepovređen.

U bivšem uporištu pobunjenika Faludži, napadi su počeli jutros oko pola sedam po lokalnom vremenu kada je bombaš samoubica automobilom punim eksploziva udario u policijski kontrolni punkt, usmrtivši dva i ranivši šest policajaca.

Oko pola sata kasnije, u gradu Musajab, 45 kilometara južno od Bagdada, na otvorenoj pijaci eksplodirao je parkirani automobil bomba. Dva civila su poginula, a 13 je ranjeno.

Napadači naoružani pištoljima sa prigušivačem pucali su iz automobila u pokretu i ubili jednog policajca u Tarmiji, 50 kilometara severno od prestonice.

Još dva civila su ubijena, a 14 je ranjeno kada su dva parkirana automobila bombe eksplodirala u Nasiriji, 320 kilometara jugoistočno od Bagdada, prenosi AP.

Jedan policajac i 13 civila ranjeni su u dva odvojena napada u provinciji Dijala na severoistoku Iraka. Pet civila je ranjeno u Tikritu, 60 kilometara severoistočno od Bagdada kada su eksplodirala dva parkirana automobila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: