Paljenje džamije: Nastavak suđenja

Beograd -- Nastavljeno suđenje optuženima za nerede u kojima je zapaljena Bajrakli džamija u Beogradu u noći između 17. i 18. marta 2004.

Izvor: Tanjug
Podeli

Na suđenju je ispitan samo jedan svedok, pošto ostalima nije mogao da se uruči poziv. Sledeći pretres je zakazan za 9. maj, kao i za 15. maj, kada bi trebalo da se saslušaju iskazi još tri svedoka odbrane i nekoliko policaja

To suđenje je ušlo u završnu fazu, pa bi početak izlaganja završnih reči mogao da se očekuje već sredinom maja.

Na optuženičkoj klupi je i Miloš Radisavljević zvani Kimi, jedan od vođa Partizanove navijačke grupe "Alkatraz", koji je pre desetak dana izašao iz zatvora pošto je izdržao celu kaznu od 16 meseci zatvora zbog nasilničkog ponašanja tokom međunarodne fudbalske utakmice Partizan - Šjahtor u decembru 2009. godine u Beogradu i vredjanja novinarke B92 Brankice Stanković.

Njemu je 27. februara prošle godine spojen proces sa ostalim optuženima, pošto je po kratkom postupku deportovan iz Makedonije i smešten u Okružni zatvor u Beogradu.

Radisavljeviću i ostalim optuženima sudi se za delo "učestvovanje u skupini koja vrši krivično delo", za koje je zaprećena kazna do pet godina zatvora.
Neredi kod džamije izbili su posle nasilja koje je izbilo nad Srbima na Kosovu i Metohiji 17. marta 2004. Demonstranti u Beogradu su probili policijski kordon na uglu ulica Kralja Petra i Gospodar Jevremove i, uz povike "Ubij Šiptara", provalili u dvorište džamije, a potom je i zapalili.

Polupali su prozore i inventar, a zatim zapalili džamiju. Te noći do temelja je izgorela i biblioteka sa više od 7.000 knjiga velike vrednosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 105 idi na stranu