Venecuela bira Čavesovog naslednika

Građani Venecuele biraju novog predsednika. Za naslednika Uga Čavesa bore se Nikolas Maduro, koji je v.d. predsednika, i Enrike Kapriles, koji obećava reforme.

Izvor: B92

Nedelja, 14.04.2013.

10:09

Default images

Pravo glasa ima skoro 19 miliona građana Venecuele.

Maduro, važi za favorita, ali rezultati najnovijih anketa pokazuju da se jaz između njega i Kaprilesa smanjio. Pobednik će položiti zakletvu 19. aprila, a mandat će mu trajati do januara 2019, pošto treba da završi mandat koji je Čaves trebalo za započne u januaru.

Maduro je glasao u društvu Čavesove ćerke.

"Imamo savršen izborni sistem. Ja se neću žaliti. Ako izgubim za jedan glas izgubio sam, ako pobedim za jedan glas - pobedio sam. Biću predsednik ove zemlje narednih šest godina u ime mog komandanta Čavesa", naglasio je on po izlasku sa birališta.
Nakon što je glasao Kapriles je pozvao svoje pristalice da masovno izađu na birališta.

"Pozivam vas da napravite lavinu glasova. Izađite glasajte, budite deo ovog procesa do poslednjeg trenutka, jer danas pobeđuje Venecuela. Nemam nikakvu sumnju da danas pobeđuje Venecuela", rekao je on.

Maduro je na svim prethodnim predizbornim okupljanjima - "igrao na kartu" bliskosti sa Čavesom koji je uspeo da smanji siromaštvo, ali je ostavio zemlju sa velikim ekonomskim problemima i najvećom stopom ubistava u Južnoj Americi.
(Foto: Beta, AP)
Kapriles je, pak, ocenio da su zemlji potrebne promene. On je obaćao da će zadržati Čavesove socijalne programe, ali da će, istovremeno, voditi politiku povoljnu za razvoj biznisa, po uzoru na Brazil.

Energični 40-godišnji Kapriles, koji bi u slučaju pobede bio najmlađi predsednik Venecuele, ponovo je uspeo da ujedini podeljenu opoziciju, baš kao i pred predsedničke izbore 7. oktobra prošle godine, kada je izgubio od Čavesa sa 11 odsto razlike.

Kapriles je tada osvojio 44 odsto glasova, što je najbolji rezultat koji je ikada postigao kandidat opozicije u nadmetanju sa Čavesom, koji je vladao Venecuelom od 1999. godine.

Birališta su otvorena u 6.30 sati po lokalnom vremenu, a zatvorena 10 sati kasnije, dok se prvi rezultati očekuju večeras.
Predsednièki kandidat Nikolas Maduro i slavni fudbaler Dijego Maradona (Foto: Beta, AP)
Opozicija je uložila zvaničnu žalbu protiv vlade navodeći da je prekršila zakon time što je vodila predizornu kampanju na državnoj televiziji i za vreme izborne tišine koja je nastupila u četvrtak u ponoć.

Maduro je obišao Čavesov grob zajedno sa aregentinskim fudbalerom Dijegom Maradonom uoči samih izbora, što je prikazano na televiziji, javlja BBC.

"Odajmo poštu sećanju na Čavesa, na njegovu baštinu", poručio je Maduro Vencuelancima u govoru na grobu bivšeg predsednika.
Foto: Beta, AP
Opozicioni kandidat Kapriles tvrdi da je njegov protivnik "prekršio sve izborne norme".

Kapriles je u subotu pokrenuo sopstveni Internet kanal za vođenje svoje kampanje. Uprkos tome, on kaže da je "poštovao izborna pravila, ali da oni na vlasti ne znaju ništa drugo nego da zloupotrebljavaju vlast".

Bivši predsednik Čaves umro je 5. marta posle dvogodišnje borbe sa rakom, posle cega je usledila kratkotrajna predizborna kampanja.

Pobednik će položiti zakletvu 19. aprila, a mandat će mu trajati do januara 2019, pošto treba da završi mandat koji je Čaves trebalo za započne u januaru.
Foto: Beta, AP
Oba predsednička kandidata su u četvrtak, poslednjeg dana predizborne kampanje, održali velike skupove.

Međutim, Čavesove pristalice su juče proslavile 11. godišnjicu Čavesovog povratka na vlast posle kratkotrajnog puča koji je trajao dva dana (13. aprila 2002.), a na državnoj televiziji je emitovan i Madurov intervju o tom državnom udaru.

Opozicioni predizborni tim je u petak uložo zvaničnu žalbu Izbornoj komisiji. Kapriles se požalio i na "Tviteru", rekavši da državna televizija VTV "besramno krši izborna pravila".

Maduro je na tom društvenom mikroblogu napisao da se protiv njega vodi "prljavi rat", osmišljen u kolumbijskoj prestonici Bogoti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

18 h

Podeli: