Novi Beograd slavi 65. rođendan

Beograd -- Opština Novi Beograd danas slavi 65 godina postojanja i Dan opštine.

Izvor: Tanjug
Podeli

Rođendan će proslaviti svečanom akademijom na kojoj će biti dodeljene zahvalnice klubovima, organizacijama i pojedincima koji su svojim radom doprineli afirmaciji Novog Beograda.

Kako je saopšteno iz opštine Novi Beograd, priznanja će dobiti Radio klub "Novi Beograd", Rukometni klub "Novi Beograd", deca Predškolske ustanove "11. april" i profesor muzičkog u OŠ "Laza Kostić", kompozitor i solista Milorad Đurić.

Svečana akademija biće održana u zgradi opštine sutra u 14 sati, a istog dana, takođe u zgradi opštine, u 12 časova biće priređen i prijem za bivše predsednike opštine Novi Beograd.

Povodom proslave Dana opštine, Novi Beograd će posetiti i gosti iz inostranstva sa kojima opština Novi Beograd sarađuje iz prijateljskih opština Karpoš (Makedonija), Belfor (Francuska) i iz Banjaluke.

Novi Beograd slavi svoj Dan u znak sećanja na 11. april 1948. godine kada je započeta izgradnja novog grada na levoj obali Save.

Radne brigade su radile na močvarnom i peskovitom tlu, a sačinjavali su ih graditelji iz svih krajeva Jugoslavije.

To je najveći graditeljski poduhvat u tadašnjoj Jugoslaviji i njegova osnovna postavka i danas stoji.

Novi Beograd je građen u arhitektonsko-urbanističkom stilu moderne i uz Čandigar u Indiji i Braziliju, glavni grad Brazila, predstavlja arhitektonski spomenik tog stila 20. veka.

Iz snova i entuzijazma jedne generacije nikao je grad u gradu sa modernim bulevarima i velelepnim šetalištima.

Danas zaokružuje svoj urbani identitet i izrasta u moderan poslovni centar Beograda i regiona, navedeno je u saopštenju.

strana 1 od 170 idi na stranu