Jeremić: Sve je spremno za debatu

Sve je spremno za početak rasprave o međunarodnom krivičnom pravosuđu. Za reč se prijavile 82 države članice UN, što je nezapamćeno, kaže Vuk Jeremić za B92.

Izvor: B92

Utorak, 09.04.2013.

23:04

Default images

Predsednik Generalne Skupštine Ujedinjenih nacija sa zadovoljstvom konstatuje da pokušaj bojkota nije uspeo, naročito posle velikih pritisaka poslednjih nekoliko nedelja da se od ove rasprave odustane.

"Tema međunarodnog krivičnog pravosuđa je vrlo važna tema i ostaće zabeležno je Srbija država-članica UN prva to pitanje zvanično stavila na dnevni red. Ono što bude izrečeno na toj raspravi, postaće zvaničan dokument UN i taj dokument će biti prosleđen državama članicama. Ovo je prilika da se predstavi izbalansiranija slika događaja iz prošlosti koji su bili obuhvaćeni međunarodnim tribunalima i jasna šansa da se međunarodna zajednica jasnije odredi prema nasleđu međunarodnih tribunala, da proceni posledice rada na proces pomirenja i utvrdi punu istinu o sukobima zbog kojih su ovi tribunali formirani", rekao je Jeremić.

On je dodao da se očekuje živa rasprava, u delu gde će se obratiti države članice, a u popodnevnom delu uslediće dva ekspertska panela, od kojih će jedan za temu imati pravdu, a drugi pomirenje.

Skup će u 10 časova ujutro po njujorškom vremenu otvoriti predsednik Generalne skupštine Vuk Jeremić, a potom će se prisutnima obratiti generalni sekretar UN Ban Ki Mun.

Posle dvojice lidera UN, počinje javna debata na kojoj će govoriti predstavnici država, a prvi među njima biće predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Prema do sada dostupnim podacima, učešće su od država najavili: Rusija, Kina, Japan, Australija, Švajcarska, Hrvatska, Indija. Takođe, na skupu će govoriti predstavnici Argentine, Urugvaja, Čilea, Venecuele, Albanije, Novog Zelanda, Bangladeša, Egipta, Južne Afrike, zajednički predstavnik Evropske unije, Turske, Brazila, Pakistana, Kolumbije, Palestine i drugi.

U popodnevnom delu će biti održana dva panela, za koji su učešće prijavili eminentni pravni stručnjaci i poznavaoci prilika na Balkanu tokom devedesetih godina.

Na panel diskusiji pod nazivom "Pravda", prvi će govoriti nekadašnji komandant Unprofora u Bosni i Hercegovini, kanadski general u penziji Luis Mekenzi.

Osim njega, učestvuju i profesor prava sa Univerziteta Pitsburg Čarls Džalo, profesor Džon Čiorčari sa Univerziteta Mičigen i predsednik dokumentacionog centra "Veritas" Savo Štrbac.

Na drugom panelu, "Pomirenje", govoriće profesor prava sa Midlseks univerziteta u Londonu Vilijam Šabas, Čedomir Antić sa Instituta za balkanske studije i profesori Dženin Klark sa Univerziteta Šefild i Džon Lafland, direktor Instituta za demokratiju i saradnju iz Pariza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: