Vi gurajte oko Kosova, a ne Rusija

Rusija podržava stav Srbije po pitanju KiM, ali smatra da je rešenje tog pitanja privilegija Srba, rekao Dmitrij Medvedev u Moskvi gde se sreo s Ivicom Dačićem.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 10.04.2013.

00:16

Default images

"Ne treba mi da 'guramo' taj proces, već Srbija. Vi treba da budete u najvećoj mogućoj meri zainteresovani za valjano rešavanje tog pitanja", rekao je Medvedev. Ruski premijer je dodao da polazi od toga da političke nijanse, odvojene razgovore i suštinski interes po tom pitanju treba da inicira srpska strana.

On je, za zajedničkoj konferenciji za novinare posle susreta sa srpskim premijerom Ivicom Dačićem, rekao da Rusija shvata koliko je kosovski problem važan za prijatelje Srbe i da se to pitanje uvek pokreće u razgovorima.

Prema njegovim rečima, u poslednje vreme stekao je utisak da se od "Rusije očekuje više nego od same Srbije".

"To nije ispravno. Vi treba da odlučite kakav stav da zauzmete", istakao je Medvedev. Prema njegovim rečima, tu temu treba pokretati i pred UN i u pregovorima sa EU.

Medvedev je podvukao da će Rusija podržati Srbiju po tom pitanju. "Uvek ćemo podržavati stav koji budi formulisali srpski rukovodioci", poručio je Medvedev.

Na početku susreta premijera Rusije i Srbije dominirale su privredne teme.

Rusija i Srbija su privilegovani partneri čiji odnosi treba da budu efikasni, rekao je Medvedev i dodao da pravi prijatelji treba ne samo da se dopisuju i razgovaraju telefonom, već i da se sreću.

Dačić je kazao da je rukovodstvo Srbije "zaista spremno za dalje zbližavanje i jačanje" srpsko-ruskih odnosa u skladu s viševekovnim prijateljstvom.

"Opredeljenje naše vlade i predsednika Srbije je da jačamo međusobne veze i negujemo i afirmišemo naše interese", rekao je Dačić i izrazio zahvalnost što je danas potpisano više dokumenata, među kojima i sporazum o 500 miliona dolara ruskog kredita za podršku državnog budžeta Srbije.

On je kazao da je realizacija zajedničkih energetskih projekata veoma pozitivno uticala na privredu Srbije i ocenio da postoji potencijal za dalji razvoj saradnje u svim oblastima.

Dačić je rekao premijeru Rusije da ono što je do sada urađeno u oblasti energetske saradnje, kao što su razvoj NIS-a i pripreme za početak izgradnje gasovoda Južni tok u Srbiji, ima pozitivan efekat na ekonomju Srbije.
Daèiæ i Šojgu (Foto: Beta, MUP)
On se takođe založio za dalje jačanje bilateralnih odnosa, istakavši da postoji potencijal za razvoj saradnje u svim oblastima.

Sastanku dvojice premijera prisustvovali su i srpski i ruski ministri. Nakon sastanka potpisano je mnogo sporazuma, uključujući sporazum o odobravanju kredita Srbiji, međusobnom priznavanju diploma i saradnji carina dveju zemalja u razmeni statističkih podataka.

"Rusija podržava put Srbije ka EU"

Rusija podržava Srbiju na putu ka Evropskoj uniji, jer je to naš izbor, ali to ne znači da treba da zaboravimo da je Rusija naš najveći i prvi prijatelj, izjavio je u Moskvi srpski premijer Ivica Dačić.

Dačić je u izjavi za televiziju Pink istakao da je sada veoma važan period u diplomatskim odnosima Srbije i Rusije i stvaranju međusobnog poverenja.

"Predsednik Rusije Vladimir Putin i premijer te zemlje Dmitrij Medvedev ni u jednoj rečenici nisu govorili o tome niti imali bilo kakvu dilemu o tome da li Srbija treba da ide ka Evropskoj uniji ili ne. Oni stalno govore da je to naš izbor, ali to ne znači da treba da zaboravimo da je Rusija naš najveći i prvi prijatelj. To je zvanična politika", kazao je Dačić.

U četvrtak, 11. aprila, premijer Dačić će se sastati sa zamenikom VTB banke Vasilijem Titovom.

Putinov pomoćnik Jurij Ušakov rekao je da je poseta "usaglašena početkom februara" i da stoga nije direktno vezana za rezultate razgovora o pitanju Kosova u Briselu.

Dačić predvodi delegaciju Vlade Srbije u kojoj su potpredsednik i ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike Jovan Krkobabić, ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Goran Knežević i ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

222 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: