Svetski mediji o zločinu u Ivanči

Svetski mediji i agencije kao udarnu preneli su vest o višestrukom ubistvu kod Mladenovca, gde je Ljubiša B. usmrtio 13 osoba i pucao u ženu i sebe.

Izvor: B92

Utorak, 09.04.2013.

11:08

Default images

Britanski BBC je vest plasirao na prvo mesto ispod teme o smrti bivše premijerke Margaret Tačer i naveo da je "policija objavila da je ubica 60-godišnji veteran".

Nakon što su informaciju pustile najveće svetske agencije, ona se našla u vrhu naslovnih strana i CNN-a, Skaj njuza, "Hafington posta", "Dejli mejla"...

Strani mediji navode da se ubistvo dogodilo u mestu udaljenom pedesetak kilometara od Beograda i ističu da motiv za ovaj zločin još nije poznat.

CNN ističe da je stopa ubistava u Srbiji niska, u ravni sa onom u Švedskoj, pozivajući se na podatke Svetske zdravstvene organizacije. Dodaje se i da je sa 1,2 ubistva na 100.000 stanovnika stopa ubistva u Srbiji četiri puta manja od one u SAD.

Uz ocenu da su "ovakvi incidenti veoma neubičajeni u Srbiji", britanski BBC navodi da je policija identifikovala napadača kao 60-godišnjeg ratnog veterana koji potiče iz mirne porodice i nema kriminalnu prošlost.

Prenose se i izjave komšija koje navode da je ubica bio miran porodičan čovek i dobar komšija "kome bi svako otvorio vrata".

Britanski "Skaj" pod naslovom "Muškarac ubio 13 idući od kuće do kuće" navodi da su nasumične pucnjave ove vrste retkost u Srbiji, iako je naoružanje izuzetno rašireno zbog ratova devedesetih i tradicije.
Brojni svetski mediji se nisu oslanjali samo na agencije, već su emitovali priloge i tekstove svojih izveštača.

"U najkrvavijem masovnom ubistvu koje se u Srbiji dogodilo u protekle dve decenije", naoružani muškarac je pucao većini svojih žrtava u glavu dok su spavali pre nego što je pucao i u samog sebe i naneo sebi povrede, navodi Agencija Frans pres.

Iako su ovakve, kako se čini "nasumične" pucnjave retke u Srbiji, oružje je ovde lako dostupno pošto je uglavnom preostalo iz ratova na Balkanu tokom devedesetih godina, ocenjuje američka agencija Asošiejted pres, napominjući da je u Srbiji "posedovanje vatrenog oružja tradicija".
AP navodi i reči Radovana Radosavljevića iz Velike Ivanče, prema kojima je napadač kucao na vrata okolnih kuća, "koja su mu svi otvarali jer je bio dobar komšija", a potom je pucao.

Masakr u Velikoj Ivanči komentariše i britanska agencija Rojters, koja navodi da se napadač borio u ratu u Hrvatskoj i da je prošle godine ostao bez posla, podsećajući na sličan zločin iz 2007. godine u srpskom selu Jabukovac, kada je naroužani muškarac ubio devetoro i ranio dvoje ljudi.

Ruski kanal Raša tudej u naslovu navodi da se u Srbiji jutros dogodila "najgora pucnjava u mirnodopska vremena", najpogubnija otkako su okončani ratovi na Balkanu.

Nemački "Bild" pod naslovom "Masakr u Srbiji: Ubio 13 osoba" ističe da je 60-godišnji "napadač iznenadio sve na spavanju".
Vest o zločinu u Velikoj Ivanči zauzela je i naslovne strane regionalnih portala. Regionalni mediji uglavnom ističu da je počinilac zločina bio učesnik rata u Slavoniji 1991. godine.

Pored toga, citiraju se izjave srpskog direktora policije Milorada Veljovića i meštana Velike Ivanče u kojima se ističe da Ljubiša B. nije imao policijski dosije, odnosno da je bio "miran čovek" i "dobar komšija".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: