Kina: Niko ne sme da narušava mir

Nijednoj zemlji ne sme biti dozvoljeno da narušava mir u svetu, kaže predsednik Kine Si Đinping i najavljuje značajnije angažovanje u rešavanju korejske krize.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 08.04.2013.

12:02

Default images

Govoreći na regionalnom poslovnom forumu na kojem su bili i vodeći svetski politički lideri, Đinping nije izneo konkretan plan za rešavanje krize, koja je, i po njegovim rečima, povećala napetost kroz severnokorejsku ratnu retoriku i pretnje.

Ostalo je nejasno da li je kineski predsednik, čija je zemlja blizak saveznik Pjongjanga, kritikujući jednostrane akte koji ugrožavaju stabilnost, mislio na Severnu Koreju ili Sjedinjene Američke Države - čestu metu kineske kritike.

Ranije danas, Južna Koreja je negirala izveštaje da se Severna Koreja priprema da izvede četvrtu probu nuklearne bombe u bliskoj budućnosti. "Međunarodna zajednica bi trebalo da zastupa viziju sveobuhvatne i kooperativne bezbednosti, i da globalno selo pretvore u veliku pozornicu razvoja, a ne arenu u kojoj se gladijatori bore jedan protiv drugog. Niko ne bi smeo sebi da dozvoli da čitav region, pa i svet dovede u opasnost zbog svojih sebičnih ciljeva", izjavio je kineski predsednik na forumu u Boau.

Đinpingov govor na poslovnom forumu u Boau, koji je najavljen kao svojevrsna verzija azijskog Svetskog ekonomskog foruma, okarakterisan je kao pokušaj da se situacija u regionu smiri.

Đinping je, od inauguracije pre pet meseci, uložio značajne napore da utre put novoj kineskoj spoljnoj politici, koja je do sada bila veoma pasivna prema pitanjima koja se nisu direktno ticala same Kine.

Kriza u Severnoj Koreji je najveći dosadašnji izazov za novog kineskog predsednika i vladu. Pjongjang poslednjih nekoliko meseci neprestano povećava tenzije najavama o novim nuklearnim probama i pretnjama o lansiranju projektila.

Izazov za kinesku vladu leži u tome što su i Severna Koreja i Sjedinjene Američke Države, kojima Pjongjang upućuje nuklearne pretnje, važni ekonomski i strateški partneri Kine.

Povodom severnokorejske krize, reagovala je i premijerka Australije Džulija Gilard, čija ekonomija je procvetala zbog kineske tražnje, zatraživši od Pekinga da utiče na Pjongjang da obustavi nuklearne akcije.

"Sve zemlje su zainteresovane za stratešku stabilnost, a posledice potencijalnog sukoba bile bi strašnije nego što možemo i da zamislimo. Svaka pretnja agresijom je pretnja interesima i miru svake zemlje regiona ponaosob. Tim povodom, ja snažno podržavam saranju svih vlada zemalja regiona da bi se sprečio konflikt na korejskom poluostrvu", izjavila je Gilardova na forumu u Boau.

Kada se izuzme severnokorejska nuklearna kriza, sve eventualne promene u spoljnoj politici Kine očekuju se na polju odnosa s Japanom, gde su višemesečna trvenja oko ostrva u Istočnom kineskom moru dovela do zatezanja odnosa i igre mačke i miša između druge i treće svetske ekonomske sile.

Si Đinping nije precizirao šta Kina namerava da uradi, ali je najavio "konstruktivan pristup regionalnim problemima".

"Na međunarodnom i regionalnom planu Kina će nastaviti da igra konstruktivnu ulogu, poštuje mir, kao i da neprekidnim naporima obezbeđuje da se konflikti rešavaju mirnim putem i dijalogom", zaključio je kineski predsednik i naglasio da će Kina čuvati svoj teritorijalni integritet i suverenitet i reagovati na bilo čije teritorijalne pretenzije.

Đinping je podsetio da Kina predstavlja dobro mesto za finansijska ulaganja, kako za zemlje iz regiona, tako i za svet, naglasivši da će projektovani kineski uvoz u narednih pet godina dostići sumu od 500 milijardi dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

11 h

Podeli: