Sastanak vrha, bez izjava

Beograd ima rok do utorka u 16h da saopšti svoju odluku - da li prihvata ili ne prihvata dogovor s Prištinom. Završen sastanak državnog vrha bez izjava.

Izvor: B92

Petak, 05.04.2013.

15:45

Default images

Nikolić, Vučić i Dačić nakon sastanka nisu želeli da daju izjave.

Dok traju sastanci i odmeravanja, predstavnici stranaka obazrivo iznose svoje viđenje situacije, mediji spekulišu o ishodu, a sastala se i Vlada.

Dačić je informisao ministre o situaciji, ali za stolom nije bio prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić, koji je odlučio da poslednje trenutke pred odluku provede u izolaciji, ali i u stalnom kontaktu sa Nikolićem i Dačićem.

Kako saznaje B92, predsednik i potpredsednik vlade satima su razgovarali u Predsedništvu o mogućim rešenjima i najnovijim događajima, a nakon telefonskih razgovora i sednice Vlade u Nemanjinoj, pridružio im se i premijer Dačić. Iz državnog vrha se saznaje da su i dalje u toku intenzivne diplomatske aktivnosti i da će trajati sve do saopštavanja odluke, a poznato je i da državni vrh trenutno raspravlja o gotovo nepromenjenom predlogu iz Brisela.

Savetnik predsednika Marko Đurić saopštio je jutros da će konačan stav biti donet na osnovu "detaljne procene šta su gubici u jednom, a šta u drugom slučaju".

"Potpuno je jasno da će u oba slučaja Srbija, nažalost, biti suočena sa velikim izazovima i gubicima", kaže Đurić.

On potvrđuje da se poslednja ponuda ne razlikuje od prethodne, u kojoj se ne pominju nikakve dodatne nadležnosti za srpsku zajednicu.

"U toku su snažne diplomatske aktivnosti koje Beograd preduzima posebno prema članicama EU sa ciljem da se na neki način relaksira veoma rigidan stav Ketrin Ešton prema Srbiji ako ne prihvati ono što je ponuđeno", rekao je danas predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun.

Istovremeno, mediji se bave brojnim spekulacijama, pa tako neki pišu da nikakav papir još nije ni stigao u Beograd, a iz Prištine se najavljuje i poseta Beogradu i Prištini šefa britanske diplomatije Vilijama Hejga i pomoćnika državnog sekretara SAD Filipa Gordona. Potvrdu te informacije B92 nije mogao da dobije.

Poruke stižu i iz EU i SAD i uglavnom se "izražava nada da će doći do dogovora Beograda i Prištine". Izvestiteljka EP Ulrike Lunaček kaže da se u suprotnom može "zatvoriti vremenski prozor Srbije za pristupne pregovore sa EU".

Ambasador SAD Majkl Kirbi je uz reči da veruje u dogovor poručio i da "podržava i jednu i drugu stranu u napredovanju".

Kirbi se tokom dana sastao i s predsednikom Nikolićem, posle čega je saopšteno da su razmenili viđenja o briselskim pregovorima i aktuelnoj situaciji, kao i da je Nikolić izrazio nezadovoljstvo zbog ishoda pregovora, koje ujedno smatra "pregovorima o pristupanju EU".

Na drugoj strani, kosovski premijer Hašim Tači je poručio da "bez sporazuma pobednika neće biti".

O poziciji Srbije govorio je i poslanik EP Andreas Melcer, koji kaže da ga neuspeh dijaloga ne iznenađuje, jer EU "ignoriše interese Srbije".

A bez obzira na konačan ishod, Srbima na Kosovu je šef kancelarije za KiM Aleksandar Vulin poručio da će Srbija uvek insistirati na njihovoj bezbednosti.

Rok ističe, ko šta kaže o rešenju

Premijer Ivica Daèiæ napušta zgradu Predsedništva (Foto: Aleksandar Miladinoviæ, B92)
I dok se čuju brojne spekulacije, iz političkih partija stižu pažljivo odmerene izjave.

Tako su iz URS-a ponovo poručili da bi odbijanje sporazuma bilo loše. Nakon što je lider URS Mlađan Dinkić rekao da je potrebno naći rešenje kako Srbija ne bi otišla u izolaciju, slično je ponovila i njegova koleginica Suzana Grubješić.

"URS smatra da bi odbijanje sporazuma značilo još jedno okretanje leđa budućnosti i na duži rok bi gurnulo Srbiju u političku i ekonomsku izolaciju koju bismo vrlo teško podneli", rekla je Grubješićeva.

Da je potpis na sporazumu neophodan smatra i SPO.

"Odbijanje bi izazvalo ekonomski, razvojni i demokratski kolaps", navodi se u saopštenju te stranke.

LDP takođe nema nikakve dileme - Srbija u utorak može da da samo jedan odgovor.

"Srbije nema bez nastavka EU integracija, Srbije nema bez reformi, bez toga će ova zemlja ostati crna rupa i biće mnogo gora sudbina i čitave Srbije i kosovskih Srba, pa se takva dilema za nas i ne postavlja", navodi LDP.

Demokratska stranka je upozorila da je "neozbiljno što niko u Srbiji osim onih koji učestvuju u pregovorima s Prištinom ne znaju šta se Beogradu nudi".

"Utorak je krajnji rok za odgovor i ja ne znam da li se neko igra sa budućnošću zemlje i da nije spreman da izađe u javnost i pred poslanike i da kaže o čemu mi to treba da se izjasnimo i odlučimo", rekao je šef poslaničke grupe demokrata Borko Stefanović novinarima u parlamentu.

SNS se nije izjašnjavao danas, ali je zato najavljena sednica Predsedništva te stranke za ponedeljak.

Državnom vrhu je stigla i poruka od Nenada Čanka, lidera LSV, koji je rekao da je potrebno da u donošenju odluke "budu mudri".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

368 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: