I SAD i S. Koreja razmeštaju rakete

London, Vašington -- Raste napetost na Korejskom poluostrvu - Severna Koreja raspoređuje rakete duž istočne obale, a SAD razmeštaju protivraketni sistem u Pacifiku.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli

Pjongjang je ranije danas poručio SAD da je "odobren napad u kojem može biti korišćeno i nuklearno oružje".

Ministar odbrane Južne Koreje Kim Kvan Jin potvrdio je da je Severna Koreja na svoju istočnu obalu premestila raketu sa "znatnim dometom". On je odbacio izveštaje japanskih i južnokorejskih medija da bi projektil KN-08 mogao da pogodi SAD.

Iako je samo nekoliko pretnji Severne Koreje potkrepljeno i akcijama, Južna Koreja je saopštila da je Sever prebacio raketu srednjeg dometa, koja može da pogodi ciljeve na Jugu i u Japanu.

"Južnokorejski i američki obaveštajci uočili su da Sever premešta rakete srednjeg dometa duž svoje istočne obale. Prema njihovoj analizi, najverovatnije se radi o raketi tipa musudan", rekao je jedan neimenovani južnokorejski vojni zvaničnik agenciji Jonhap.

Južnokorejska agencija objavila je i da Pjongjang planira da izvede napad 15. aprila, na godišnjicu rođenja Kim Il Sunga, osnivača Severne Koreje, koja se proslavlja kao Dan Sunca.

U međuvremenu oglasio se i britanski premijer Dejvid Kameron, rekavši da bi bilo "glupo" da se Britanija odrekne podmornica, naoružanih atomskim oružjem, s obzirom na povećanu pretnju od napada iz Severne Koreje.

On je rekao da je pretnja od nuklearnog napada na Britaniju povećana od okončanja hladnog rata, ukazavši na situaciju u Iranu i "krajnje nepredvidljiv i agresivni režim" u Severnoj Koreji kao "sve veće pretnje", prenosi britanski "Telegraf".

Odgovor na pitanje "kako bi se mogao odvijati Korejski rat" dala je danas američka televizija CNN. Američki general u penziji Džejms Marks objasnio je kako bi mogle da teku vojne operacije koje, kako tvrdi, ne bi prešle granice Korejskog poluostrva.

"Prvo što ćemo videti biće koncentrisanje arsenala oružja i usmeravanje projektila Severne Koreje na ciljeve u Južnoj Koreji, na primer na Seul, koji je samo malo južnije od demilitarizovane zone", rekao je on.

Prema njegovim rečima, poblem predstavlja činjenica što Pjongjang može da nagomila oružje na planinskim obroncima na severnom delu demilitarizovane zone, koje snage koalicije na Jugu veoma teško mogu da uoče pre aktivacije.

Dok bi Južnu Koreju zasipali projektilima, Pjongjang bi s obe obale slao podmornice s projektilima do obala Južne Koreje, u kojoj bi se aktivirali severnokorejski "spavači" i identifikovali ciljeve, upozorava general Marks.

SAD i Južna Koreja započele su početkom februara zajedničku vojnu vežbu u Japanskom moru. Američka vojska je u međuvremenu povećala spremnost nosača aviona i ostalih mornaričkih snaga u blizini Korejskog poluostrva, a na teritoriju Japana i Južne Koreje postavila borbene avione.

Prvi odgovor SAD i Južne Koreje bio bi vazdušni napad na severnokorejske kopnene ciljeve, nakon čega bi usledilo uništavanje protivvazdušne odbrane i neprijateljske komande. Potom bi napali mostove na severu zemlje, onemogućujući tako kretanje vojnih snaga. Procenjuje se da bi koalicionim snagama trebalo tri do četiri dana za potpuno preuzimanje kontrole, navodi CNN.

Ban Ki Mun "duboko zabrinut"

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun rekao je da je "duboko zabrinut" zbog rastuće napetosti na Korejskom poluostrvu nakon što je Pjongjang saopštio da je odobrio planove za nuklearne napade na američke ciljeve.

Tokom posete Monaku, Ban je kazao da se nada da će Severna Koreja "što je pre moguće" ukinuti restrikcije na ulazak južnokorejskih radnika u zajedničku industrijsku zonu Kaesong, poslednju tačku saradnje i veza dveju zemalja.

"Duboko sam zabrinut i uznemiren podizanjem tenzija na Korejskom poluostrvu izazvanih veoma negativnim zapaljivom retorikom koja dolazi od Demokratske Narodne Republike Koreje", rekao je on.

Ban je naglasio da u sadašnje vreme sve strane zabrinute za situaciju na Korejskom poluostrvu, posebno kineska vlada, mogu da odigraju veoma važnu ulogu u smirivanju situacije, preneo je AFP.

Na konferenciji za novinare u Madridu, Ban je rekao da su svakodnevni izveštaji iz Pjongjanga "zaista alarmantni i uznemirujući". "Nuklearne pretnje nisu igra, to je veoma ozbiljna stvar", upozorio je generalni sekretar UN.

On je dodao da bi bilo kakva pogrešna odluka ili procena u tom smislu mogla imati "vrlo ozbiljne posledice".

Ban je opisao situaciju u Pjongjangu kao "zaista alarmantnu" i pozvao Severnu Koreju na smirivanje napetosti. Ban je upozorio da bi bilo kakva pogrešna procena kada je reč o nuklearnim pretnjama Severne Koreje mogla imati vrlo teške posledice, prenosi AFP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 340 idi na stranu