Niži nivo aflatoksina do kraja god.

Ministarstvo poljoprivrede bi trebalo da do kraja godine uskladi nivo aflatoksina u poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima uskladi sa onim u EU.

Izvor: Beta

Četvrtak, 04.04.2013.

14:18

Default images

"Imamo plan i država će definisati mnogo strožu regulativu koja se odnosi na primarnu proizvodnju i kvalitet žitarica koje se stavljaju u silose, kao i da se uspostavi nekoliko tačaka u kontroli kako bi se sprečila kontaminacija kukuruza u skladištima", kazao je državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Dejan Krnjajić.

Krnjajić je kazao da su vrednosti EU one kojima država mora da teži, pa i kada je u pitanju nivo aflatoksina u mleku, koji bi sa sadašnjih 0,5 mikrograma po kilogramu trebalo da se ponovo spusti na 0,05 mikrograma po kilogramu.

On je ocenio da sva regulativa mora da bude međusobno usklađena, kako bi se sprečili paradoksi koji su se desili da je nivo aflatoksina u kukuruzu ostao neusklađen sa propisima EU, dok je istovremeno vrednost aflatoksina u mleku smanjena na evropske vrednosti.

Prema njegovim rečima, i dalje se svakodnevno kontroliše nivo aflatoksina u hrani za životinje i mleku i "iskakanja iznad dozvoljenih vrednosti nema".

Krnjajić je potvrdio i da je povišeni nivo aflatoksina u kukuruzu uticao na smanjenje poljoprivrednog izvoza na kraju prošle i početku ove godine.

"U ukupnoj strukturi domaćeg agrarnog izvoza žitarice i kukuruz predstavljaju veliki deo izvoza. Prethodna godina je doprinela da je koncentracija aflatoksina u kukuruzu bila iznad vrednosti koje su propisane u EU, pa je količina kukuruza koja je izvežena na kraju 2012. i početkom 2013. bila značajno niža od uobičajene", rekao je on.

Privredna komora Srbije (PKS) objavila je da je suficit Srbije u spoljnotrgovinskoj razmeni poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u prva dva meseca 2013. godine pao za 57,4 odsto, na 52,6 miliona dolara.

Prema podacima PKS, u januaru i februaru izvoz poljoprivrednih proizvoda i hrane smanjen je za dva odsto, na 320 miliona dolara, dok je uvoz povećan za 32 odsto, 367,4 miliona dolara.

U PKS su ocenili da su nepovoljni rezultati u spoljnotrgovinskoj razmeni bili posledica suše i smanjenog izvoznog obima ponude, ali i pojave aflatoksina koja je onemogućila izvoz mleka, mlečnih prerađevina i kukuruza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: