Koliko su realne pretnje Pjongjanga

Rakete Severne Koreje opremljene su konvencionalnim oružjem ograničenog dometa zbog izuzetno male preciznosti, navodi Međunarodni institut za strateške studije.

Izvor: Tanjug

Sreda, 03.04.2013.

19:32

Default images

Severnokorejski lider Kim Džong Un naložio je u petak otpočinjanje priprema za raketne udare u pravcu američkog kontinenta i baza SAD na Pacifiku, nakon čega su američke vlasti uzele "za ozbiljno" pretnje Pjongjanga, kao i Južna Koreja, koja je obećala "ozbiljan odgovor" u slučaju "provokacije" Severne Koreje.

Međutim, londonski institut se pita koliko je realna balistička pretnja Pjongjanga, s obzirom na to da su njegove rakete "hvasong" pet i šest prilično neprecizne, sa mogućnošću da za čak 1.000, odnosno 1.500 metara promaše metu, prenosi francuski list "Mond".

To znači da bi samo 50 odsto raketa koje bi Severna Koreja uputila ka određenoj meti pale manje od 1.000 metara od nje.

Pjongjang raspolaže sa oko 600 raspoređenih raketa "hvasong", kojima treba dodati značajan, ali neodređen broj rezervnih raketa, kao i stotinak raketa "nodong", čija verovatnoća greške čak premašuje dva i po kilometra.

Dakle, da bi uništile metu, konvencionalno punjenje koje takve rakete nose je apsolutno nedovoljno i za uništenje cilja potrebna je mnogo veća količina takvog punjenja.

Institut ocenjuje da severnokorejske rakete opremljene konvencionalnim glavama mogu "samo teoretski" da pogode američke baze u Južnoj Koreji ili u Japanu i da bi više poslužile u svrhe zastrašivanja stanovništva velikih južnokorejskih ili japanskih gradova.

Kad je reč o raketama dugog dometa, Severna Koreja takvim arsenalom još ne raspolaže, jer tek razvija takvo oružje, a biće joj potrebne godine da se snabde arsenalom međukontinentalnih raketa, zaključuje britanski institut.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: