Kina upozorava SAD i obe Koreje

Kina je "ozbiljno zabrinuta" zbog tenzija na Korejskom poluostrvu. Sve strane moraju da ostanu uzdržane, upozorilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Kine.

Izvor: B92

Sreda, 03.04.2013.

15:12

Default images

Peking je pozvao ambasadore u SAD, Severnoj i Južnoj Koreji na konsultacije kako bi upozorio da smanjenje napetosti između dve Koreje.

Zang Jesui, zamenik ministra spoljnih poslova, rekao je da je Peking ozbiljno zabrinut zbog trenutne situacije i istakao da očekuje okončanje tenzija.

"Sve strane moraju da ostanu mirne i da ne preduzimaju akcije koje mogu biti shvaćene kao provokacije, naročito one koje će pogoršati situaciju", rekao je on.

Severna Koreja zabranila je jutros Južnoj Koreji pristup industrijskoj zoni Kaesong, navodeći da će kompleks moći da napuste Južnokorejci koji tu rade. Kaesong se nalazi šest milja unutar Severne Koreje i u toj oblasti se nalaze 123 južnokrejske kompanije u kojima je zaposleno oko 53.000 radnika. Vlasti u Pjongjangu saopštile su da su državljani Južne Koreje, koji su juče zatečeni u Kaesongu, slobodni da se vrate svojim kućama, uz napomenu da umesto njih ne dolaze drugi radnici. Od ukupno 861 radnika, svega 33 su juče to i uradila, navodi britanski "Telegraf".

"Naši radnici čekaju da se vrate na posao. Ukoliko se ova situacija nastavi, naše poslovanje će biti ugroženo. Bojim se da su kupci zabrinuti (da naša roba neće moći da bude prebačena iz Kaesonga)", rekao je direktor jedne fabrike, koji je tražio da ostane anoniman zbog straha od odmazde severnokorejskih vlasti.

Kim Kvan Jin, šef odbrane Južne Koreje, kazao je da će, ako Pjongjang drži neke radnike kao taoce, biti izvedena vojna akcija kako bi bili oslobođeni. "Specijalne snage će izvesti operaciju, u korelaciji sa vojnim i vladinim zvaničnicima", rekao je on agenciji Jonhap.

S druge strane, za stručnjake je gotovo nezamislivo da Južna Koreja napadne Severnu. "Ako radnici u Kaesongu budu u opasnosti, vojna intervencija će biti razmatrana kao poslednja opcija. Pritiskaćemo Pjongjang svim diplomatskim sredstvima", rekao je jedan visoki zvaničnik u Seulu.

Radnici koji su juče napustili Kaesong kažu da je proizvodnja nastavljena. "Izgleda kao da nema većih promena u Kaesongu, osim što carinici nose uniforme i što je povećan broj vojnika na granici", rekao je jedan radnik koji se predstavio kao Roh i dodao da veću pretnju predstavlja činjenica da radnicima u Kaesongu ponestaje hrane.

Južna Koreja svakodnevno traži dozvolu od Severne Koreje za ulazak radnika. Pjongjang još nije saopštio koliko dugo će ova zabrana trajati. Severna Koreja navela je samo da još nije preduzela nijedan korak bez presedana, ističući da je Kaesong bio zatvoren tri puta 2009. godine tokom zajedničkih vojnih vežbi SAD i Južne Koreje.

Francuska je, u međuvremenu, pozvala Kinu da reaguje. Francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus rekao je da "Kina ima moć nad Severnom Korejom" i ujedno najavio da će sledeće nedelje otputovati u Peking kako bi s kineskim vlastima razgovarao o trenutnoj situaciji.

Američki zvaničnici i dalje su smireni u reakcijama povodom tenzija na Korejskom poluostrvu, navodeći da će se Pjnogjang povući po okončanju vojne vežbe.

"Severna Koreja želi da međunarodna zajednica nahrani njen narod, da njene fabrike napuni gorivom, a banke novcem. Da su preduzeća u Severnoj Koreji samostalna, imali bismo znatno veći problem", rekao je jedan američki zvaničnik listu "Njujork tajms".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: