Rusija zabrinuta zbog Pjongjanga

Rusija je saopštila da je zabrinuta zbog "eksplozivne" situacije oko Severne Koreje, rekavši da i najmanja ljudska greška može da izazove krizu van kontrole.

Izvor: B92

Sreda, 03.04.2013.

11:55

Default images

Zamenik ministra spoljnih poslova Igor Morgulov rekao je agenciji Interfaks da "Rusija mora da brine jer je reč o eksplozivnoj situaciji u neposrednoj blizini na njenim dalekoistočnim granicama".

U narastajućim napetostima na poluostrvu, Pjongjang je pretio raketnim i nuklearnim udarima protiv SAD i Južne Koreje kao odgovor na sankcije UN i zajedničke vojne manevre na Jugu u kojima je Vašington angažovao i stelt bombardere B-2 sposobne da nose i nuklearno oružje.

"U sadašnjoj napetoj atmosferi, dovoljna je jednostavna ljudska greška ili tehnički problem, da se situacija izmakne kontroli i upadne u kritične probleme", rekao je Morgulov.

Rusija ima kraću granicu sa Severnom Korejom južno od Vladivostoka u regionu Dalekog Istoka, ali je u sadašnjoj krizi izbegavala otvorene kritike svog suseda. Morgulov je zatražio od "svih strana da se uzdrže od komentara ili akcija koje bi mogle dodatno zakomplikovati situaciju", preneo je AFP.

U najnovijem zaoštravanju, danas je Severna Koreja sprečila ulaz Južnokorejancima u zajedničku industrijsku zonu Kaesong, koja predstavlja jedini oblik saradnje dve zemlje i sa proizvodnjom od dve milijarde dolara značajan je izvor strane valute za Pjongjang.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: