Pjongjang tera radnike iz Seula

Severna Koreja zabranila je jutros Južnoj Koreji pristup industrijskoj zoni Kaesong, navodeći da će kompleks moći da napuste Južnokorejci koji tu rade.

Izvor: B92

Sreda, 03.04.2013.

08:37

Default images

"Severna Koreja nas je jutros obavestila da će samo dopustiti izlazak iz Kaesonga i da je zabranila dalji pristup", izjavio je novinarima portparol ministarstva Južne Koreje za ujedinjenje Kim Hjung-Suk.

Ekonomska zona Kaesong, osnovana 2004. simbol je saradnje dveju Koreja i njoj radi više od 100 fabrika i firmi Južne Koreje koje zapošljavaju oko 50.000 Severokorejanaca i značajan su izvor prihoda čvrste valute Severa.

Ovaj potez ocenjuje se kao nastavak rastućih tenzija između dve Koreje, navele su agencije.

Kaesong se zvanično vodi kao specijalna administrativna industrijska oblast Severne Koreje.

U subotu je državno telo Severa zaduženo za kompleks saopštilo da će potpuno zatvoriti Kaesong ukoliko Južna Koreja nastavi da vređa "dostojanstvo" Pjongjanga.

Pre dva dana nova južnokorejska predsednica Park Geun-Hje zapretila je snažnom vojnom odmazdom na bilo kakvu provokaciju Severne Koreje, nakon što je Pjongjang sasopštio da su dve zemlje sada u stanju rata, nastavljajući tako verbalni rat na Korejskom poluostrvu.

Pjongjang je rekao u subotu da ulazi u "stanje rata" sa Južnom Korejom kao odgovor na, kako su naveli, "neprijateljske" vojne vežbe koje se održavaju na Jugu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: