Dačić: Nema dogovora s Prištinom

Posle celodnevnih pregovora nije postignut dogovor Beograda i Prištine, kaže Dačić."Vučić nudio ostavku koju nisam prihvatio". Tači: "Moguć još jedan sastanak".

Izvor: B92

Sreda, 03.04.2013.

00:10

Default images

Posle 14 sati pregovora, mnogo sastanaka, beogradska i prištinska delegacija se nisu dogovorile.

"Razgovori su bili teški i iscrpljujući, ne po tonu, nego po onome što se dobija i gubi, po posledicama", rekao je Dačić novinarima u Briselu. "Nadležnosti su najveći kamen spoticanja. Ovo nije kraj razgovora, predstoje razgovori u Beogradu", izjavio je Dačić.

On je novinarima preneo i da je delegacija Srbije tokom razgovora sve vreme bila jedinstvena kao i da je u jednom trenutku Vučić ponudio ostavku na mesto prvog potpredsednika Vlade Srbije.

"Svestan težine problema, Vučić mi je u jednm trenutku u toku dana ponudio ostavku, koju ja, naravno, nisam prihvatio", kazao je Dačić obraćajući se niovinarima nakon gotovo 14 sati razgovora u Briselu.

"I pored ovih dugih sastanaka koje smo imali više puta, mi trenutno nemamo dogovor. Imamo još neko vreme da dođemo do rešenja i sakupimo utiske posle ovih dugih razgovora. Neke tačke su i dalje udaljene, kada se radi o nadležnostima buduće zajednice srpskih opština, pravosuđu i policiji, ali je bilo dosta napretka u razgovorima. Narednih dana biće analiza i razgovora", dodao je premijer Srbije.

Dačić je naveo da ostaju razlike u stavovima Beograda i Prištine o nadležnostima bududuće zajednice srpskih opština, policiji i pravosuđu. "Ne bih iznosio ko se za šta zalagao, mislim da to treba da ostane u dijalogu. Razgovori su bili korektni, ali i dalje su naša stanovišta udaljena", rekao je Dačić.

Upitan da li će ovakav ishod osme runde dijaloga biti smetnja Srbiji da dobije datum za otpočinjanje pregovora sa EU, Dačić je rekao da datum nije najvažniji, ali da je postao deo problema, te da nakon ovakvog ishoda dijaloga Srbija teško može da računa na datum.

"Postigli smo veliki stepen razumevanja u normalizaciji naših odnosa s Prištinom, ali su velike i razlike u pristupu kad se radi o nekim važnim pitanjima. Kosovska strana strahuje da bi zajednica srpskih opština mogla da bude osnova za neki budući separatizam, dok srpska zajednica ne može da zamisli da nema nikakva ovlašćenja", naveo je Dačić.

Isitčući jedinstvo delegacije Beograda, on je naveo i da delegacija Srbije smatra da "ili jedinstveno treba da prihvatimo ili da odbijemo, svesni teške odluke koja može biti teška po naš narod na KiM, ali i svesni teških posledica odbijanja".

Na pitanje kada će biti nastavljen dijalog Dačić je rekao da to očekuje sledeće nedelje i da će do tada Beograd sve analizirati.

"Ono što je predlog, teško da bi iko u normalnoj situaciji mogao da oceni kao prihvatljivo. Ali sada je teško reći da li mi imamo bolje rešenje i drugu situaciju. Teško je reći da li će u sledećim godinama biti bolja mogućnost za rešenja", rekao je premijer Srbije.

On je naveo i da Srbija ostaje privržena dijalogu i da je spremna da s Prištinom razgovara bez posrednika, kao i da jednostrano ispuni uslove EU, koji nemaju veze sa zajednicom opština i s prethodno postignutim dogovorima.

Posle srpskog premijera, novinarima se obratio i kosovski premijer Hačim Tači, koji je potvrdio da dogovora nema, ali je rekao da bi još jedan sastanak mogao da se održi u narednih nekoliko dana.

Ketrin Ešton je posle razgovora poručila da je ovo bio poslednji put da se tri strane formalno susreću, kao i da očekuje da joj Beograd i Priština svoje odluke saopšte u narednih nekoliko dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

804 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: