Hrpa papira za povraćaj PDV-a

Roditeljski portal Bebac.com oštro protestuje zbog odluke Poreske uprave da od roditelja traži brojna dokumenta kako bi im bio vraćen PDV na bebi opremu.

Izvor: B92

Utorak, 02.04.2013.

17:16

Default images

Smatramo da je nedopustivo da jedna državna institucija krši dogovor kojim je predviđeno da roditeljima koji žele da povrate PDV neće biti potrebna nikakva dokumentacija nego samo jedinstveni matični broj građana kroz koji bi Poreska uprava došla do svih podataka, saopštio je bebac.com u ime roditelja.

Zahtevamo odgovor na pitanje zbog čega su se sada stvari promenile i zbog čega se roditeljima ponovo na teret stavlja besmisleno čekanje na šalterima i prikupljanje brojnih papira, stoji u saopštenju. Zbog čega država želi da odvrati roditelje od ostvarivanja svog prava, jer to će se sigurno dogoditi kada vide spisak dokumenata koje treba da prikupe:

- fotokopija izvoda iz matične knjige rođenih za bebu

- fotokopija dokaza o starateljstvu

- fotokopija uverenja o državljanstvu podnosioca zahteva

- dokaz o prebivalištu podnosioca zahteva (overena fotokopija lične karte ili potvrda o prebivalištu)

- potvrde oba roditelja o ukupnim prihodima za prošlu godinu

- fotokopija rešenja poreza za imovinu podnosioca zahteva

- fiskalni isečci izdati od prodavca i njihove fotokopije

- spisak brojeva fiskalnih isečaka

- fotokopija kartice sa tekućim računom i prve strane ugovora sa bankom

Kada se pogleda ovaj spisak i kada se uporedi sa onim što je obećano da će biti potrebno da bi se vratio PDV, a to je samo jedinstveni matični broj građana, jasno je da je država ponovo pala na ispitu i odlučila da svoju nesposobnost i neusklađenu administraciju prebaci na teret roditeljima, navodi se u saopštenju. Očigledno je da se ovde ponovo radi o isključivo deklarativnom zalaganju za roditelje i pronatalitetnu politiku svih političkih partija, bilo da su na vlasti ili u opoziciji, dok od prave akcije koja bi zaista pomogla roditeljima zapravo nema ništa.Zahtevamo od nadležnih da preispitaju svoju odluku i da počnu da deluju u pravcu podrške roditeljstvu u Srbiji i u realnosti, a ne samo na papiru, saopštio je bebac.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: