Sud: RFZO uskratio lečenje detetu

Porodica malog Andreja Radića (5), koji boluje od disfazije, tužila je RFZO da mu je uskratio pravo na lečenje i dobila spor, piše Blic.

Izvor: Blic

Utorak, 02.04.2013.

00:58

Default images

Samo nakon četiri ročišta, spor su i dobili i prvi put ta ustanova je osuđena za uskraćivanje prava porodici da svoje dete leči o trošku države, piše ovaj list.

Kod malog Andreja je dijagnostikovana disfazija, jezički poremećaj, odnosno nemogućnost i teškoće u razumevanju i izražavanju jezika, praćena nemogućnošću izgovora velikog broja glasova, teškoćama u pamćenju reči i nepravilnoj upotrebi gramatičkih oblika.

Taj problem je moguće rešiti samo svakodnevnom vežbom kod logopeda. S obzirom na to da u Bačkoj Topoli ne postoji logoped, niti ikakav terapeut koji se bavi ovom problematikom, lekari su roditelje uputili u Institut za eksperimentalnu fonetiku i patologiju govora u Beogradu. U tom trenutku, 2009. godine RFZO nije imao sklopljen ugovor sa ovom ustanovom.

“Šest meseci smo svaki dan vodili Andreja u Beograd. U jednom pravcu je to 170 kilometara. S obzirom na to da smo napismeno imali od lekara potvrdu da je detetu potrebna ovakva vrsta lečenja, obratili smo se RFZO za pomoć. Lekarska komisija u filijali RFZO u Bačkoj Topoli više puta nas je odbijala, gde nam je rečeno da nemamo pravo da idemo u Institut za eksperimentalnu fonetiku i patologiju govora o njihovom trošku, a kamoli pravo na refundaciju troškova”, priča za “Blic” Aleksandar, otac malog Andreja. U međuvremenu, Fond je sklopio ugovor sa Institutom za patologiju govora, ali i dalje odbija refundaciju troškova.

“Sud je u rekordnom roku, nakon četiri ročišta, doneo odluku da je u našem slučaju bilo povređeno pravo deteta na lečenje. Fond se na tu odluku žalio i sada očekujemo rešenje Apelacionog suda. Nakon toga ponovo ćemo tužiti Fond radi refundiranja troškova”, ističe Aleksandar.

Nakon toga, porodica Radić je odlučila da tuži Fond, jer bi uporna i blagovremena terapija kod logopeda potpuno rešila problem njihovog deteta.

U RFZO kažu da je Viši sud u Subotici doneo presudu u korist tužioca, ali da je filijala uložila žalbu Apelacionom sudu u Novom Sadu i da do sada nisu dobili rešenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: