Pred 8. rundu i optimizam i oprez

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton uverena je da je sporazum Beograda i Prištine nadohvat ruke, ali upozorava da postizanje dogovora neće biti nimalo lako.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 01.04.2013.

18:22

Default images

"Verujem da je sporazum na dohvat ruke, iako to neće biti lako", navela je Eštonova u poruci koju je novinarima pročitala njena predstavnica za štampu Maja Kocijančić, uoči sutrašnje osme runde dijaloga.

Eštonova je u poruci istakla da je još prilikom prvog susreta Dačića i Tačija u njenoj kancelariji videla "posvećenost i odlučnost obeju strana da postignu sporazum".

"Ali, kad smo počeli, svi smo znali da će to biti teško i da će zahtevati snažno političko vođstvo", napomenula je ona.

Visoka predstavnica EU odala je priznanje vladajućim i opozicionim strankama u Beogradu i Prištini, koje su dosad pružale podršku premijerima i izrazila je uverenje da će im tu podršku pružiti i sutra.

"Verujem da delegacije koje dolaze sutra to čine u duhu pronalaženja rešenja u interesu naroda koje predstavljaju i za bolju budućnost za sve njih. Ne smemo dozvoliti da nam ova prilika prođe", poručila je Eštonova. Za mnoge uključene na direktan ili indirektan način u dijalog Beograda i Prištine osma je runda označena kao odlučujuća.

Direktni akteri su možda i najuzdržaniji uoči sutrašnjih razgovora u Briselu, jer radi se o njihovoj sudbini, odnosno sudbini njihovih naroda, ali i o ispunjavanju obećanja, želja, pa i snova, piše Tanjug.

Podsetimo, pregovarači će se najpre sastati sa visokom predstavnicom Ketrin Ešton, u odvojenim susretima, koji bi trebalo da počnu u 10 sati.

Predsednik Tomislav Nikolić izjavio je da Srbija ne traži idealno rešenje, da ništa ne odbija unapred, ali da to što nudi prištinska administracija za Beograd nije dovoljno.

Za Prištinu je sve što je do sada nudila, a tiče se buduće zajednice srpskih opština, i više nego što "može da podnese", dok upravo na tom pitanju, smatraju u američkoj administraciji, može da se prelomi dijalog, pa i rešenje.

Nikolić kaže da je za Srbiju neprihvatljivo sve ispod zahteva da građani zajednice srpskih opština odlučuju o sudstvu i policiji, i obavezno bez prisustva vojske.

"Ono na čemu insistiramo je pravosuđe, policija i da nikada vojska ne bude na teritoriji zajednice srpskih opština", rekao je Nikolić i dodao da bi garant toga trebalo da bude EU.

Ponovio je i da, ako se on pita, Srbija nikada neće priznati nezavisno Kosovo, ali da je uveren da građani koji tamo žive treba bolje da žive nego do sada, mirnije, bezbednije, a da Srbija bude član EU, te konstatovao da to nisu suprotstavljeni ciljevi.

Srbija traži još nešto, kazao je predsednik u pauzi tokom zasedanja državnog vrha, a to je da dogovor bude čvrst, kako "niko kasnije ne bi mogao da kaže da on ne važi". Državni vrh je danas imao dogovor uoči osme runde dijaloga o tome šta je minimum srpskih zahteva i koji će biti sastav delegacije, u kojoj će se ovog puta naći ipotpredsednik vlade Aleksandar Vučić i to prema proceni vlasti, ali i jasno naznačenih želja glavnih evropskih aktera i posmatrača iz SAD.

Nikolić je napomenuo da u to što država Srbija trenutno radi mogu da imaju poverenje svi građani Kosova i Metohije, te da će oni koji žele nezavisnost imati na velikom delu terotorije Kosova osećaj da potpuno bez uticaja Srbije razvijaju svoj bolji žviot, a oni koji ne priznaju nezavisnost, imaće svoja prava, zaštitu, pomoć i podršku Srbije i neće niko moći to da ugrozi na bilo koji način.

Zbog toga Srbija i insistira na sasvim određenim ovlašćenjima za zajednicu srpskih opština, što, bar prema najavama iz Prištine, pa i onim današnjim, tamošnja vlast ne prihvata.

Kosovski premijer Hašim Tači i danas je ponovio da neće biti lako postići sporazum, a da zajednica srpskih opština neće moći da ima ni zakonodavna ni izvršna ovlašćenja.

Za Beograd takvi stavovi sigurno nisu ohrabrujući, kazao je Nikolić i dodao da je Beograd u dijalogu s Prištinom preuzeo odgovornost za, kako je rekao, "situaciju koja se možda neće svideti svakome, ali mora da bude u interesu Srbije i njenih građana".

Evropski zvaničnici polažu nade u uspeh osme runde, pa tako izvestilac EP Jelko Kacin veruje u pozitivan ishod i kompromisno rešenje, ali nema informacija o tome da li će šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton izneti drugačiji predlog od "nonpejpera" koji je Beograd na 7. rundi odbacio kao apsolutno neprihvatljiv.

Na pitanje o mogućnosti da Eštonova spremi inoviran predlog, njena portparloka Maja Kocijančič podseća da je EU u ulozi posrednika u dijalogu i da se svaki predlog zasniva na predlozima Beograda i Prištine, dok visoka predstavnica samo olakšava taj dijalog.

To je potvrdio i Kacin dodajući da je veoma značajno da se "ova, istorijska šansa u potpunosti iskoristi i da dođe do kompromisnog rešenja", ali i portparol evropskog komesara za proširenje Peter Stano, koji je za Tanjug izjavio da ni Štefan File nema informacije o tome da li Eštonova sprema novi predlog.

On je podsetio da je komesar svoja očekivanja o ishodu dijaloga izneo pre dve nedelje u Beogradu kada je rekao da se Evropska unija nada dodatnom napretku u dijalogu, posebno u vezi s pitanjem severa Kosova i da je u tom slučaju moguće da Srbija ove godine dobije datum za pregovore, pošto Evropska komisija u aprilu oceni napredak u dijalogu, a u septembru - u reformama.

Da će ključno pitanje pregovora biti autonomija za Srbe na Kosovu tvrdi i američki "Vol strit džornal", pozivajući se na neimenovani diplomatski izvor, u tekstu kojim se najavljuje sutrašnja osma runda pregovora.

U tekstu se navodi da se "lideri Srbije i Kosova sastaju radi dogovora o uslovima sporazuma koji bi mogao da promeni veze između dva udaljena balkanska suseda i da zaleči ranu koja krvari od raspada Jugoslavije".

Njujorški dnevnik ističe da je sporazum još daleko od "gotovog" uprkos tome što je visoka predstavnica EU Ketrin Ešton izjavila nakon poslednje runde razgovora koja je održana 20. marta da će 2. aprila biti održan "završni sastanak".

List navodi da će se među preostalim otvorenim pitanjima naći prava manjinske srpske vlasti u kontroli policije i imenovanju sudija, kao i da je insistiranje Beograda na tome da formira zajednicu srpskih opština sa velikim izvršnim ovlašćenjima izazvalo zabrinutost Prištine.

Ključno pitanje pregovora, kako ocenjuju i drugi zapadni mediji, biće koliko autonomije će na kraju imati srpska manjina na Kosovu.

Srbi da severa već pripremaju odgovor na eventualni dogovor koji njima ne bi odgovarao, najavljujući formiranje autonomije, a danas su i u nekoliko kilometara dugoj koloni putničkih vozila stigli na administrativni prelaz Jarinje koji je bio blokiran i čime su želeli da skrenu pažnju pregovaračima u Briselu da neće prihvatiti eventualna protivustavna rešenja za Kosovo.

Nikolić nije želeo da prognozira koliko će najnoviji sastanak u Briselu trajati ("možda bude kratak a možda dug"), ali je rekao da je siguran da "sutra ništa neće biti konačno".

"Sutrašnji dijalog u Briselu nije konačan, još treba da se vode s Prištinom razgovori, jer Srbija ne prihvata da joj neko sutra pokaže papir na kome piše konačno - ili ste ovde, ili niste", zaključio je predsednik Nikolić u današnjem obraćanju novinarima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

74 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: