Kako Rusi i Amerikanci vide sebe

Moskva -- Način na koji SAD i Rusija vide jedna drugu promenio se iz temelja, istakli su bivši ambasadori te dve zemlje na skupu u Moskvi.

Izvor: Beta
Podeli

Dok Rusi smatraju da su obe zemlje velike sile, veterani američke diplomatije su rekli da za Amerikance u svetu koji se menja, Rusija više nema nekadašnji značaj, već se obe zemlje bore da se prilagode preraspodeli ekonomske i političke moći u svetu.

Bivši ambasador SAD u Moskvi, a sada šef programa Fondacije Karnegi za Rusiju, Džejms Kolins, rekao je da su promene u svetu "veoma dubok izazov za Moskvu i Vašington, a što je najvažnije, primoravaju ih da razmotre svoje delovanje u svetu čiji oni više nisu jedini lideri".

Devetoro bivših ambasadora se sastalo u Moskvi povodom 80. godišnjice uspostavljanja dipolomatskih odnosa SAD sa Sovjetskim savezom 1933. godine.

Džek Metlok (83), američki diplomata koji je u Moskvi proveo niz godina, a ambasador bio od 1987. do 1991, rekao je da većinu Amerikanaca Rusija ne zanima, dok, s druge strane, Rusi burno reaguju na politiku SAD.

Ono malo interesovanja Amerikanaca za svet uglavnom se odnosi na Bliski istok i Kinu, rekao je Metlok.

Jurij Dubinjin, sovjetski ambasador u Vašingtonu 1986-1990, rekao je da "Rusija i SAD ostaju velike diplomatske sile", uprkos ekonomskim i političkim preokretima poslednjih decenija.

"Svet ih je tako gledao u prošlosti, i tako ih vidi i sada", rekao je Dubinjin.

Njegov naslednik na mestu ambasadora SSSR u Vašingtonu, Aleksandar Bešmertnjik, rekao je da "oni koji znaju kako se upravlja odnosima", treba da pojačaju diplomatske napore u svetu.

strana 1 od 332 idi na stranu