Zemljotres na Kanarskim ostrvima

Madrid -- Zemljotres jačine 4,9 stepeni Rihterove skale potresao je ostrvo El Ijero, najmanje i najzapadnije u španskom arhipelagu Kanara.

Izvor: Tanjug
Podeli

Ovo je najjači potres u nizu seizmičkih aktivnosti koji su poslednje dve nedelje potresali arhipelag.

Epicentar potresa zabeležen je u Atlantskom okeanu, na udaljenosti od oko 10 kilometara od ostrva, čijih je 10.000 stanovnika osetilo zemljotres izazvan podvodnim vulkanom.

Potres je bio na dubini od 20 kilometara, navodi se u saopštenju Instituta i najjači je od oko 100 zemljotresa koji su u ovoj oblasti zabeleženi od 18. marta, preneo je AFP.

Ranije danas, nešto slabiji zemljotres, jačine 4,5 stepeni Rihterove skale, pogodio je isti region, a početkom nedelje zabeležen je potres jačine 4,6 stepeni.

Lokalne vlasti u sredu su uvele niz mera za zaštitu stanovnika, podigli stepen uzbune na drugi, od tri nivoa na skali i zatvorili neke saobraćajnice.
El Ijero, što na španskom znači "čelik", pogodilo je tokom 2011. na hiljade potresa, zbog čega su zvaničnici zatvorili tunel koji povezuje dva najveća grada na ostrvu - Fronteru i Velverde - i evakuisali desetine ljudi, strahujući od klizišta.

strana 1 od 332 idi na stranu