Mandela "sve bolje i bolje"

Johanesburg -- Bivši predsednik Južnoafričke Republike Nelson Mandela koji je primljen u bolnicu zbog plućne infekcije sve je bolje i bolje, objavilo je predsedništvo.

Izvor: Beta
Podeli

Južnoafričko predsedništvo saopštilo je juče da 94-godišnji Mandela diše bez teškoća, pošto mu je višak tečnosti izvučen iz pluća da mu olakša disanje. Danas su dodali da se on odmara i da je njegovo zdravstveno stanje bolje. Nije rečeno koliko će ostati bolnici, prenosi BBC.

Mandela je primljen u bolnicu u sredu uveče, a južnoafrički predsednik Džejkob Zuma uputio je tada poruku narodu da "ne smeju da paniče".

Crkve širom Južne Afrike održavaju molitve za obolelog bivšeg predsednika.

Nelson Mandela je prvi demokratski izabrani predsednik Južne Afrike i prvi crnac koji je obavljao ovu funkciju (1994-1999), a mnogi ga smatraju ocem nacije zbog toga što je predvodio borbu protiv aparthejda.

Dobitnik je Nobelove nagrade za mir 1993. godine, nagrade Saharov 1988. godine i mnogih drugih nagrada.

Mandela je prvo oboleo od tuberkuloze 1980-ih kada je bio u zatvoru na Ostrvu Roben. Pluća su mu oštećena dok je radio u zatvorskom kamenolomu. Mandelino zdravlje se pogoršalo u poslednje vreme i ovo mu je četvrti boravak u bolnici u dve godine.

Očekuje se da će nekoliko stotina ljudi danas da se okupi u crkvi Redžina Mundi u Sovetu, nekada centralnom mestu za borbu protiv aparthejda.

Dopisnik BBC-a rekao je da su Južnoafrikanci mole za oporavak Mandele koji je za njih i dalje moralni uzor iako se povukao iz javnog života pre jedne decenije.

strana 1 od 332 idi na stranu