"Neće pobediti ni Kosovo ni Srbija"

Analtičar Iljir Deda izjavio je da na pregovorima u Briselu neće biti pobednika i da će morati da popuste i Srbija i Kosovo.

Izvor: Beta

Nedelja, 31.03.2013.

23:37

Default images

"Ni Kosovo, a ni Srbija neće pobediti. Sever će se uključiti u Kosovo, a zauzvrat stvoriće se asocijacija srpskih opština ili sa mekim ili malo tvrđim izvršnim ovlašćenjima. Neki ljudi će sigurno biti ogorčeni, a neki će biti srećni što je najzad problem rešen i da se svi okrenemo pravom razvoju društva i životu", rekao je direktor Kosovskog instituta za politička istraživanja i razvojza.

Upitan o tome da li bi kosovska vlada Hašima Tačija imala snage da sprovede sporazume, Deda je za Danas rekao da je vlada u Prištini zavisna od strane podrške i da će zato primeniti sve što bude trebalo.

"Kosovska vlada nema većinu u parlamentu, nego se održava veštački na vlasti baš zbog procesa dijaloga (s Beogradom). Mislim da, što se Prištine tiče, neće biti problema kada je reč o primeni. Vlada je preslaba i previše zavisna od strane podrške", rekao je on.

Upitan koliko će eventualni sporazumi biti trajni ako, kako tvrdi srpska strana Priština zahvaljujući podršci SAD i EU nije morala da pravi kompromise, Deda je rekao da je to samo izjava za pripremu javnog mnjenja.

"Nažalost, ne postoji hrabrost da se iskreno i jasnije kaže šta se u Briselu dešava i dogovara. Mislim da je društvo u Srbiji spremno da to čuje i već zna realnost i istinu koju mu treba saopšti, kao što i na Kosovu vlast treba da saopšti koji se kompromisi prave. Zato će nevladin sektor, nažalost, objašnjavati i kosovskoj i srpskoj javnosti šta je suština dogovora, ako do njega dođe", rekao je Deda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: