Srbi sa severa se obraćaju Hagu?

Ukoliko se nastavi s pritiscima na Srbe na severu Kosova, postoji mogućnost da se sever Kosova obrati Međunarodnom sudu pravde u Hagu, kaže Krstimir Pantić.

Izvor: Beta

Nedelja, 31.03.2013.

10:38

Default images

"Ukoliko se nastavi sa pritiscima na Vladu Srbije i na Srbe, koji žive u četiri opštine na severu Kosova i Metohije, moguć je razvoj događaja, koji neće nikome odgovarati, ni Vladi Srbije, a ni međunarodnoj zajednici", rekao je Pantić, zamenik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i bivši predsednik opštine Kosovska Mitrovica, za jagodinsku televiziju Palma plus.

"To je mogućnost da se proglasi Skupština severnog Kosova i Metohije, koju bi činile četiri opštine, severna Kosovska Mitrovca, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, sa mogućnošću, da se toj zajednici priključe i ostale opštine, koje to žele", rekao je Pantić.

Pantić je rekao da bi nakon proglašenja Skupstine severnog Kosova i Metohije, odbornici te četiri opstine, najverovatnije uputili Međunarodnom sudu pravde u Hagu, isto pitanje, kao u slučaju jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova od strane Albanaca.

"A to je: Da li neformalna grupa ljudi ima pravo da proglasi svoju Skupštinu i svoju autonomoju na delu teritorije. Ne vidim kako bi Međunarodni sud pravde u Hagu, mogao da donese drugačiju odluku, u odnosu na onu kada je Priština bila u pitanju", rekao je Pantić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: