Katolici proslavljaju Uskrs

Beograd -- Hrišćanski vernici u Srbiji koji se pridržavaju Gregorijanskog kalendara slave Uskrs, a centralna misa biće održana u Crkvi Krista kralja u Beogradu.

Izvor: Beta
Podeli

Misu, čiji je početak zakazan za 10 sati u crkvi u Krunskoj ulici, predvodiće beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar. U istoj crkvi Hočevar će u ponedeljak, 1. aprila, služiti misu na slovenačkom jeziku.

U obraćanju vernicima u Uskršnjoj poslanici, Hočevar je poručio da iz ličnog života primećujemo kako sve ono što je dobro i istinito mora da prođe kroz velika iskušenja, ali da na kraju pobeđuje.

"Ali, ono što je dobro pobeđuje samo zato što je dobro. Istina pobeđuje upravo zbog toga što je istina. Ne, dakle, spoljašnjom prinudom ili oružjem, nego unutrašnjom snagom same istinske vrednosti", naveo je Hočevar.

On je pozvao vernike da nikada iz vida ne gube raspetog i uskrslog gospoda i pozvao ih da, u zajedništvu vere i ljubavi, "prate svoju braću i sestre koji će tajnu Uskrsa slaviti 5. maja".

Hočevar je u subotu, 30. marta, predvodio misu u crkvi Marianum u Hadži Milentijevoj ulici u Beogradu, dok je predsednik Srbije Tomislav Nikolić prisustvovao službi u katoličkoj crkvi u Kragujevcu.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej čestitao je Uskrs papi i predstavnicima i vernicima ostalih hrišćanskih crkava u Srbiji i svetu koji se pridržavaju Gregorijanskog kalendara, a praznik su čestitali i državni zvaničnici.

strana 1 od 177 idi na stranu