Pastor:U aprilu Srbija dobija datum

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor izrazio je uverenje da će Srbija tokom aprila dobiti datum za početak pregovora sa EU.

Izvor: Tanjug, Veèernje novosti

Nedelja, 31.03.2013.

23:33

Default images

Lider Saveza vojvođanskih Mađara ponovio je da nema razloga da raspiše prevremene izbore u Vojvodini, jer ovaj saziv parlamenta ima mandat do 2016.

"Posle prošlonedeljnog razgovora sa Jelkom Kacinom, izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju, gotovo sam uveren da će Srbija tokom aprila dobiti datum za pregovore o ulasku u EU", istakao je je Pastor za "Novosti".

Pastor je podsetio da su SVM i on kao predsednik te stranke, po pitanju pregovora o KiM i naporima za ulazak u EU, pružali podršku prethodnoj, ali i sadašnjoj vladi i predsedniku Srbije.

"Mislim da su ova vlada i predsednik Tomislav Nikolić bolje iskoristili tu podršku nego prethodnici. To jeste jedna vrsta neočekivanog raspleta, i to treba priznati i pozdraviti", rekao je on.

"Stalo nam je da se uspešno završe pregovori sa Prištinom i da dobijemo datum za početak pregovora sa EU. Ali sa rešenjem ta dva, neće sva pitanja biti zatvorena. O 'vojvođanskom pitanju', koje tinja posle odluke Ustavnog suda o poništavanju 23 nadležnosti, takođe će morati da se razgovara", smatra on.

Pastor je kazao da Statut Vojvodine ne može da bude ukinut - moguće je samo da se unedogled nastavi osporavanje nadležnosti, pa da se taj akt učini "rupičastim".

On je kazao da su pitanja "vojvođanskog pitanja" položaj Vojvodine, ustavno-pravni i zakonski, i njeno finansiranje.

"Naredni prioritet je decentralizacija Srbije, jer ćemo kroz taj proces osloboditi unutrašnju energiju i ubrzati naš ulazak u EU. U takvim uslovima, Vojvodina će moći mnogo da doprinese i Srbiji i Evropi", dodao je Pastor.

Na pitanje zašto se zalaže da Kancelarija Vojvodine u Briselu ne ostane pri Misiji Srbije u tom gradu, Pastor je odgovorio da Vojvodina ne može stati na ambiciji da joj neko dozvoli jednu kancelariju i u njoj dva stola.

"U tim uslovima ne možemo adekvatno da se predstavimo Evropi. Zalažem se za to da obezbedimo uslove da se svih 45 vojvođanskih opština barem jednom godišnje predstave Evropi i privuku sredstva", dodao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: